ROJS ĆE SE ŽALITI STRASBOURGU

'Možda me ne bi gonili da sam to potpisao Partizanu'

06.03.2014 u 15:50

Bionic
Reading

Umirovljeni general i bivši ministar obrane Ljubo Ćesić Rojs, danas nepravomoćno osuđen na godinu dana zatvora koja uz njegov pristanak može biti zamijenjena radom za opće dobro, najavio je nakon izricanja presude da će se žaliti sve do Strasbourga, dok je njegov odvjetnik presudu ocijenio pravno neodrživom.

‘Ne mogu me osuditi koliko ja mogu oprostiti’, izjavio je Ćesić novinarima nakon što je na zagrebačkom Županijskom sudu na ponovljenom suđenju proglašen krivim što je 1999. otpisao oko tri milijuna kuna duga nogometnom klubu Hrvatskom dragovoljcu prema Ministarstvu obrane, te što je klubovima iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine omogućio besplatno korištenje usluga u hotelima i restoranima vrijednih oko 200.000 kuna.

Ćesić, koji je bio zastupnik u Hrvatskom saboru, oslobođen je optužbe da je 1998. i 1999. pripadnicima 66. pukovnije za izgradnju cesta na teret Ministarstva obrane isporučio cigarete, kavu, šećer i plastične čaše vrijedne oko 2,3 milijuna kuna, iako ta pukovnija nije bila u sastavu hrvatskih Oružanih snaga.

Postane li takva presuda pravomoćna Rojs će državi morati vratiti 3,2 milijuna kuna, dok ostatak novca do iznosa od 5,6 milijuna kuna iz imovinsko-pravnog zahtjeva oštećenik može potraživati parnicom.

Prema nepravomoćnoj presudi Ćesić jednogodišnju kaznu zatvora može, uz vlastiti pristanak zamijeniti radom za opće dobro, a ako to ne učini sud će donijeti odluku o izvršenju izrečene kazne.

Predsjednica Sudskog vijeća Gordana Mihela Grahovac rekla je da je prilikom određivanja kazne uzeto u obzir da je Ćesić obiteljski čovjek, otac šestoro djece, sudionik Domovinskog rata i dosad neosuđivan.

Oslobađajući dio presude sutkinja je obrazložila time što je Ministarstvo obrane i prije logistički podupiralo 66. pukovniju i što nije utvrđeno da je njezinim pripadnicima namjeravao pribaviti korist.

No, umirovljeni general, koji se na sudu pojavio u društvu Ante Kovačevića, krivim je proglašen jer je prekoračio granice svoje ovlasti kada je oprostio dug Hrvatskom dragovoljcu i omogućio nogometnim klubovima besplatno korištenje ugostiteljskih usluga u objektima Ministarstva obrane.

Osim Hrvatskom dragovoljcu iz Zagreba, Ćesić je te usluge omogućio klubovima ‘Croatia’ iz Zmijavaca, te ‘Redarstvenik’, ‘Bojovnik’, ‘Stolac’, ‘Brotnjo’ i ‘Tomislav’ iz Bosne i Hercegovine.

Nakon objave presude Ćesić je novinarima izjavio kako je ponosan što je to potpisao i da bi ponovno to potpisao da djeca hrvatskih branitelja i hrvatski branitelji budu smješteni u njihovim objektima.

‘Možda me ne bi gonili da sam to potpisao Partizanu iz Beograda. Pošto sam potpisao Hrvatskom dragovoljcu zato me se goni i neka me se goni. Ne mogu me progoniti, ne mogu me osuditi koliko ja njima mogu oprostiti. Moje srce samo zna praštati i ljubiti. Prema tome ja stoički podnosim sve’, rekao je Ćesić dodavši da treba poštivati odluku suda.

Prije objave presude novinarima je pokazao fotografiju njega, Franje Tuđmana i Gojka Šuška te je s Kovačevićem pjevao domoljubne pjesme dok ga nije opomenuo pravosudni policajac.

Prema mišljenju njegovog branitelja Željka Olujića presuda je nakon 17 godina dugog postupka pravno neodrživa. Odvjetnik smatra da ima više nego dovoljno pravnih i činjeničnih elemenata koji pokazuju da Ćesić nije kriv.
Dodao je da Ćesić nije osuđen da bi i sebi priskrbio korist nego da je hrvatskim dragovoljcima i invalidima omogućio smještaj u Domu Hrvatske vojske.