građanski rat

Mozambička vlada i bivši pobunjenici RENAMO-a potpisali povijesni mirovni ugovor

01.08.2019 u 15:35

Bionic
Reading

Mozambički predsjednik Filipe Nyusi i vođa RENAMO-a Ossufo Momade potpisali su u četvrtak povijesni mirovni ugovor koji treba zaustaviti višedesetljetni sukob vlasti i bivših pobunjenika koji su postali glavna oporbena snaga

Svečanost koju je prenosila državna televizija upriličena je u vojnoj bazi RENAMO-a (kratica za gerilski pokret Mozambički narodni otpor) u planinskom području Gorongosi, u središtu Mozambika, 27 godina nakon završetka prvog građanskog rata.

Dvojica čelnika su se srdačno rukovala nakon potpisivanja ugovora.

Ovim mirovnim ugovorom završava se dug proces pregovaranja koji je počeo povijesni vođa RENAMO-a Alfonso Dhlakama koji je umro u svibnju 2018. Njegovo potpisivanje se događa nekoliko mjeseci prije općih izbora raspisanih u listopadu.

Potpisan je u trenutku kada se režim predsjednika Nyusija bori s džihadističkom pobunom na sjeveru zemlje u kojoj je od listopada 2017. poginulo više od 250 ljudi.

RENAMO je nedugo nakon proglašenja neovisnosti Mozambika, bivše portugalske kolonije, 1975. vodio šesnaestogodišnji rat s vladom kojoj je na čelu bila Fronta za oslobođenje Mozambika (FRELIMO). Taj građanski rat u kojemu je izginulo milijun ljudi, završio se 1992.

RENAMO je tada nakon mirovnog ugovora potpisanog u Rimu postao politička stranka, što je otvorilo put organiziranju višestranačkih izbora 1994.