MINISTAR PRIZNAO

Mozak džihadističke ćelije u Belgiji i dalje u bijegu

18.01.2015 u 19:13

Bionic
Reading

Osoba koju se smatra mozgom džihadističke ćelije razbijene ovog tjedna u Belgiji i dalje je u bijegu, potvrdio je u nedjelju beligijski ministar pravosuđa Koen Geens, koji nije demantirao da bi se on mogao nalaziti u Grčkoj kao što navode mediji

Ministar je govorio o uhićenjima u subotu u Ateni u sklopu istrage. "Uhićenja u subotu navečer nisu omogućila blokiranje glavne osobe, koju i dalje aktivno tražimo", rekao je.

Prema belgijskim medijima Abdelhamid Abaaoud, Belgijanac marokanskog podrijetla (27) koji se borio u redovima skupine Islamska država u Siriji je šef ćelije, koja je planirala napade na policajce i policijske postaje u cijeloj Belgiji.

Belgijsko savezno državno odvjetništvo, zaduženo za istragu je u nedjelju već navelo da ne postoji nikakva veza između uhićenih i razotkrivene džihadističke ćelije.

U nedjelju je jedan grčki neimenovani policijski izvor osporio prve informacije o četiri uhićenja i naveo da su dvije osobe privedene u subotu u Ateni u sklopu istrage.

Najmanje jedan od njih je pušten u nedjelju poslijepodne i protiv njega nije podignuta nikakva optužnica.

Abaaoud je navodno kontaktirao s dvojicom ubijenih u napadu policije u četvrtak u Verviersu i pozvao brata jednoga od njih iz Grčke, naveo je flamanski kanal VTM. Trinaest osoba je uhićeno, od kojih je pet optuženo za pripadnost terorističkoj skupini. Dva bjegunca su uhićena u Francuskoj