IZBJEGLI KOMEMORACIJU

Mostovci, poput predsjednice nekad, u tajnosti otišli na Bleiburg

11.05.2017 u 15:01

Bionic
Reading

Izbjegavajući službenu komemoraciju na Bleiburgu koja će se održati ove subote, trojac iz Mosta na čelu sa šefom stranke Božom Petrovom počast bleiburškim žrtvama odao je koji dan ranije. Slično je napravila Kolinda Grabar Kitarović 2015. kada je u tajnosti otišla na Bleiburg i odustala od dolaska na komemoraciju

Spomen područje na Bleiburškom polju obišli su donedavni predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov, politički tajnik Mosta Nikola Grmoja i kandidat Mosta za zagrebačkog gradonačelnika Marko Sladoljev. Trojac je očito htio izbjeći službenu komemoraciju na kojoj bi se susreli s oponentima iz HDZ-a.

Naime, Sabor, koji je pokrovitelj komemoracije, predstavljat će njegov predsjednik Gordan Jandroković, u ime Vlade ide ministar branitelja Tomo Medved, a kao izaslanik predsjednice na komemoraciju dolazi ministar državne imovine Goran Marić.

Okupljanje pokraj Bleiburga, najavljeno za ovaj vikend, izaziva prijepore u Austriji. Klub Zelenih u koruškom pokrajinskom parlamentu od policije je zatražio zabranu skupa uz objašnjenje da je riječ o ‘najvećem okupljanju revizionista, neonacista i podržavatelja jedne fašističke države’ u Austriji, dok sigurnosne službe smatraju da je riječ o ‘crkvenoj komemoraciji’.