sve otkazano

Mostar uvodi stroge mjere zbog zaraze koronavirusom, zatvaraju se i kafići

18.03.2020 u 17:48

Bionic
Reading

Gradske vlasti u Mostaru naredile su u srijedu zatvaranje ugostiteljskih objekata i uslužnih djelatnosti te zabranile sva veća okupljanja u sklopu mjera protiv širenja koronavirusa koji je dosad zarazio tri osobe, od kojih je jedna rodilja, no negativan je test njezina djeteta.

U priopćenju dostavljenom iz Kriznog stožera grada Mostara stoji da se zabranjuje rad ugostiteljskih i drugih objekata, zabranjuje se okupljanje građana u parkovima i na javnim površinama.

Obustavlja se i rad svih kulturnih institucija poput kina, muzeja, kazališta, te javnih bazena i kupališta te sportskih i rekreacijaskih centara.

Grad Mostar naredio je i otkazivanje svih javnih skupova, privatnih skupova, proslava i drugih okupljanja. Jedino će biti dopušten rad ugostiteljskih objekata i javnih kuhinja koji dostavljaju hranu.

Naređeno je zatvaranje svih tržnih centara i drugih radnji, a jedino će raditi trgovine s osnovnim prehrambenim artiklima s ograničenim radnim vremenom. Ograničava se i gradski prijevoz. Gradski krizni stožer prigodom ukopa umrlih osoba preporučuje obavljanje obreda s minimalnim brojem nazočnih.

Tijekom dana vodstvo Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru objavilo je da su ukupno tri osobe zaražene koronavirusom. Kako je za HINA-u potvrdio epidemiolog Jurica Arapović, dodatnim testovima u Sveučilišnom kliničkom centru u Sarajevu potvrđeno je da su negativni nalazi na koronavirus tek rođene bebe čija je majka zaražena na odjelu porodništva. Negativni su i testvoi sina i kćeri zaraženog muškarca.

Među zaraženima je njegova supruga. Tijekom dana taj Mostarac Vencel Pralas, kojemu mediji do sada nisu otkrivali identitet, sam se obratio javnosti tvrdeći da nije boravio u Italiji.

Istaknuo je da nije zatajio nikakve podatke o mogućoj zarazi koronavirusom COVID-19. On je početkom tjedna bio smješten na Odjel za plućne bolesti, pa se naknadno utvrdilo da je zaražen zbog čega je više djelatnika SKB Mostar poslano u samoizolaciju.