VRUĆA TEMA

Most, ORaH i Živi zid također bi ukinuli Mesićev ured - on šuti

04.11.2015 u 12:00

Bionic
Reading

Pet dana prije parlamentarnih izbora sudbina Ureda bivšeg predsjednika Stjepana Mesića prometnulo se u gotovo najvažnije pitanje završnice kampanje. Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko u utorak je u više navrata izjavio da bi Ured bivšeg predsjednika trebalo ukinuti jer se, po njegovu mišljenju, radi o nepotrebnom trošku

Štoviše, Karamarko je svjestan da se Mesićev doživotni ured ne može ukinuti pa se ponadao da će se bivši predsjednik sam iseliti iz vile u Grškovićevoj ulici gdje mu se nalazi ured.

'Čemu služi Ured bivšeg predsjednika Republike? Čemu to služi? Evo, ja sam očekivao da će i sam bivši predsjednik reći - gledajte, evo moj doprinos je ukinite taj ured. To je tri i pol, četiri milijuna kuna, zašto bismo to dali? Pa to je 500 onih poticaja za mlade obitelji za novo dijete. Prema tome, mislim da je logično, i pošteno', poručuje šef oporbe.

Mesić se nije dao navući na tanak led i uključiti u predizbornu kampanju. Iz njegova Ureda nam je poručeno da neće komentirati zahtjeve za ukidanjem ureda do izbora. Poslije izbora postoji mogućnost da se Mesić predomisli i kaže što misli zahtjevima koje je podnio njegov bivši bliski suradnik Karamarko, a danas žestoki oponent.

Tehnički premijer i predsjednik SDP-a Zoran Milanović nije se želio jasno izjasniti što misli o prijedlogu o ukidanju Mesićeva ureda već se žestoko obrušio Karamarka.

'Tomislav Karamarko u trapericama skače k'o mali zeko oko Stjepana Mesića na inauguraciji odnosno na objavi rezultata. Mislim, što da vam ja kažem. Glas za HDZ je glas za Tomislava Karamarka. Znam da zvuči glupo, ali je tako', kaže Milanović.

Vlada Zorana Milanovića tijekom mandata promijenila je zakon o pravima bivšeg predsjednika te je doživotno pravo korištenja ureda smanjila na rok od pet godina.

Više o Uredu bivšeg predsjednika saznajte na ovoj poveznici.
Bivši predsjednik Ivo Josipović odlučio je ne koristiti pravo na ured.


U Mostu, Živom zidu i ORaH-u mišljenja su da ured bivšeg predsjednika treba ukinuti.

Drago Prgomet
kazao je za tportal da se Most cijelo vrijeme zalaže za smanjenje i ukidanje nepotrebnih privilegija jer su neprimjerene vremenu u kojem živimo, a u te privilegije spada u doživotni ured bivšeg predsjednika. 'Treba ukinuti ne samo Mesiću nego da se radi o bilo kojem bivšem predsjedniku. Smatram da se trebamo ugledati na zemlje Srednje Europe i Europske unije i vidjeti da takvih privilegija nema ni u puno bogatijim državama nego je Hrvatska', poručio je Prgomet.

Ivan Vilibor Sinčić, supredsjednik Živog zida, također smatra da je Ured u potpunosti nepotreban. Treba ga ukinuti i novac preusmjeriti u druge svrhe mnogo korisnije; u istraživanje, patente i razvoj. Nije Mesić američki predsjednik pa da predstavlja zemlju u svijetu jer ima neki ugled i društveno je važan. U Hrvatskoj je predsjednik drugačija funkcija i nema potrebe da se toliki novac troši', smatra supredsjednik Živog zida. Sinčić se zapitao i što je Mesić napravio otkad više nije predsjednik. 'Zna li tko što je taj ured napravio i doprinio hrvatskom društvu? Samo pričamo o troškovima kada pričamo o njemu', kazao je Sinčić.

Predsjednica ORaH-a Mirela Holy kaže da stranka o toj temi nije raspravljala pa je njezin stav taj da nema nikakve potrebe da država financira urede bivšeg predsjednika. 'Smatram da je to potpuno nepotrebno, bivši predsjednik je bivši predsjednik i ne znam što bi trebao raditi. Država nažalost nema mnogo sredstava na raspolaganju i bez obzira na to što troškovi tog ureda, koliko je meni poznato, i nisu tako visoki, za državu koja je u tako teškom financijskom stanju poput Hrvatske treba provoditi štednju svugdje gdje je to nužno, a ja ne mislim da je ovo baš nužno', kazala je Holy.

Naglasila je da to ne znači da podržava Karamarka, jer 'je ovu temu već komunicirala i više puta'. 'Ne pratim i nije me briga što Karamarko pričao okolo', poručila je predsjednica ORaH-a.