kambelovac - a1

MOST i SDP protiv 4,5 km ceste kroz Kaštelansko polje

07.02.2024 u 12:48

Bionic
Reading

Vodstva kaštelanskih Mosta i SDP usprotivili su se namjeri da se 4,5 kilometra pristupne ceste od Kaštel Kambelovca do čvora Vučevica na prometnici A1 gradi kroz Kaštelansko polje jer bi to devastiralo i uništilo maslinike, vinograde i trešnje na oko 200 privatnih parcela zemljišta

"Izgradnjom priključne ceste kroz Kaštelansko polje uništilo bi se to polje koje su stoljećima obrađivali naši preci, a zagadili bi se i izvori pitke vode na tom prostoru," upozorila je u srijedu Milija Baldić Lukšić, Mostova vijećnica u Skupštini splitsko-dalmatinske županije i potpredsjednica te Skupštine. Članica kaštelanskog Mosta Ivona Blajić je istaknula da je potrebno zaustaviti gradnju te pristupne ceste je, kako je rekla, ne ispunjava uvjete da bude projekt od strateškog interesa Republike Hrvatske.

Podsjetila je da je odluku o uvrštavanju te pristupne ceste na popis strateških projekta donijelo 2019. godine tadašnje Povjerenstvo za odlučivanje o strateškim projektima u kojem su, kaže, bili ministri koji su smijenjeni zbog afera ili su u zatvoru spominjući pritom ministre Tomislava Tolušića, Lovru Kuščevića, Maria Banožića, Martinu Dalić, Gabrijelu Žalac i druge.

"Pozivamo Vladu Republike Hrvatske da zaustavi taj projekt pristupne ceste od Kaštel Kambelovca do čvora Vučevica A1 prometnice, te da se obavi revizija dokumentacije za taj projekt jer su napravljeni ogromni propusti u odnosu prema vlasnicima parcela poljoprivrednog zemljišta u Kaštelanskom polju", istaknula je Blajić.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare u srijedu, predsjednica kaštelanskog  SDP-a Ivana Perišin je naglasila da se SDP priključio toj konferenciji Mosta zato što se SDP i ranije protivio zamislima da se pristupna cesta gradi kroz Kaštelansko polje te preusmjeri na nekoliko drugih pravaca.

"Gradnjom priključne ceste kroz Kaštelansko polje ugrozit će se autohtone kaštelanske biljke na oko 200 privatnih parcela na tom polju", upozorila je.