briga o građanima

Most: Hrvatska nema hitnu helikoptersku medicinsku službu koja spašava živote

30.06.2021 u 12:21

Bionic
Reading

Mostov voditelj Savjeta za zdravstvo Ivan Bekavac upozorio je u srijedu da je Hrvatska jedna od dvije zemlje EU koje nemaju ustrojenu hitnu helikoptersku medicinsku službu u skladu s međunarodnim propisima, istaknuvši da ta služba spašava živote

"Most četvrtu godinu zaredom upozorava i proziva odgovorne u Ministarstvu zdravstva i Vladu na nesporazume, propuste, manjak znanja i volje oko organizacije suvremene hitne helikopterske medicinske službe", poručio je Bekavac na konferenciji za medije ispred Hrvatskog sabora.

Podsjetio je i da bi u četvrtak, prema prošlogodišnjim najavama Vlade i Ministarstva zdravstva, trebala započeti radom suvremena helikopterska medicinska služba, ali da se to se neće dogoditi.

"Ne samo da se neće dogoditi, nego nije niti raspisan međunarodni natječaj za obavljanje poslova usluge organiziranja hitne helikopterske medicinske službe u Hrvatskoj", upozorio je.

Bekavac je kazao i da zato što nije ustrojena ta služba u skladu s međunarodnim propisima, normama i direktivama transport pacijenata s otoka, prvenstveno ljeti, obavljaju vojni helikopteri koji su neprikladni i neprimjereni za transport hitno ugroženih pacijenata, što znatno produžuje vrijeme dolaska pacijenta u najbližu zdravstvenu ustanovu.

Bekavac je upozorio i da u Hrvatskoj znatno više pacijenata u odnosu na Europu gubi život jer nemamo ustrojenu hitnu helikoptersku medicinsku službu koja bi unutar sat vremena zbrinula te pacijente.

Ustvrdio je da bi Hrvatska trebala imati pet jednakih baza hitne helikopterske medicinske službe, koje bi geografski pokrile cijelu zemlju kako nijedan građanin ne bi ostao bez pravodobne hitne helikopterske medicinske službe i bolje mogućnosti preživljavanja.

"Hitna helikopterska medicinska služba spašava živote. Ona je neophodna i moramo učiniti sve kako bi se Hrvatska konačno našla na listi zemalja koje brinu o svojim građanima na taj način", naglasio je Bekavac.