POKAZUJE CROBAROMETAR

Most gubi podršku, rejting raste Živom zidu

25.02.2016 u 19:41

Bionic
Reading

Dok HDZ-u potporu daje 28,5 posto građana, a SDP-u 26,6 posto građana, Mostu je podrška značajno pala, a sve je više neodlučnih i blago raste Živi zid, pokazao je CROBAROMETAR za veljaču koje je za Dnevnik Nove TV provela agencija Ipsos Puls

Veljača je bila politički vrlo aktivan mjesec, naime, predstavljena je nova Vlada, a gotovo odmah je ostala bez ministra branitelja dok je ministar kulture pod povećalom javnosti, a predsjednica je zatražila smjenu šefa SOA-e i imala nekoliko spornih pomilovanja, uključujući i ono, o kojemu je prvi izvijestio tportal, Danka Seitera, osuđenog zbog opraštanja milijunskog kredita poduzetniku Nikoli Hanželu, inače najvećem donatoru njezine predizborne kampanje, a o čemu se do danas nije izjasnila.

I dok je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović smanjila povjerenje u svoj rad te ovaj mjesec, nakon tri mjeseca rasta, podrška njezinim odlukama i potezima pada, no ipak i dalje ima prosječnu ocjenu rada (3,16) višu od prosječnih ocjena ostalih institucija.

Rejting velikih stranaka nije se mijenjao, no Mostu je podrška značajno pala dok je blago porastao rejting Živog zida, a povećao se udio neodlučnih, pokazalo je terensko istraživanje CROBAROMETAR koje je za veljaču 2016. za Dnevnik Nove TV provela agencija Ipsos Puls u vremenskom trajanju od 1. do 21. veljače na uzorku od 973 punoljetna građana iz cijele Hrvatske uz maksimalnu pogrešku uzorka +/- 3,3 posto, a za rejtinge stranaka +/- 3,6 posto.

HDZ- u potporu daje 28,5 posto građana, SDP-u 26,6 posto, a Mostu 14,5 posto.

U svojem prvom mjesecu rada, rad Vlade Tihomira Oreškovića podržava 40 posto građana, 34 posto ne podržava, a četvrtina građana uopće nema izražen stav.

U usporedbi s Vladom Zorana Milanovića u prvom mjesecu njezina rada, Vlada Tihomira Oreškovića je u nepovoljnijem položaju i pod većom kritikom javnosti. Vladu Zorana Milanovića u prvom mjesecu njezina rada podržavalo je 60 posto građana.

I prosječna ocjena rada Vlade Tihomira Oreškovića (2,51) značajno je niža nego ona prethodne Vlade u prvom mjesecu njezina rada (3,18). Nešto više od polovine građana vjeruje da će Vlada Tihomira Oreškovića odraditi mandat do kraja.