ODGOVOR S PANTOVČAKA

Predsjednica zbog zdravlja pomilovala Seitera koji je oprostio kredit njenom najvećem financijeru

02.02.2016 u 20:50

Bionic
Reading

Odluke o pomilovanjima predsjednice Kolinde Grabar Kitarović izazvale su brojne reakcije javnosti. Nakon što je javnost s negodovanjem primila odluku o pomilovanju bivšeg šefa Croatia busa Leona Sulića, kontroverznim se, kako je tportal prvi pisao, pokazalo i pomilovanje Danka Seitera, bivšeg člana Uprave Karlovačke banke, osuđenog zbog opraštanja kredita poduzetniku Nikoli Hanželu, inače najvećem donatoru predsjedničke kampanje Kolinde Grabar Kitarović. Predsjednik Komisije za pomilovanja predsjednice Kolinde Grabar Kitarović Derenčinović nije komentirao činjenicu da je pomilovani Seiter bio u zatvoru zbog opraštanja kredita najvećem financijeru njezine kampanje Nikoli Hanželu

Na upit zašto je pomilovan Seiter koji smo uputili Uredu predsjednice odgovor je stigao od predsjednika Komisije za pomilovanja Davora Derenčinovića. 'Zatvoreniku Danku Seiteru, osuđenom za kazneno djelo zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju na izrečenu kaznu zatvora u trajanju od jedne godine, dodijeljeno je pomilovanje na način da se neizdržani dio izrečene kazne zatvora zamjenjuje uvjetnom osudom i neće se izvršiti ukoliko osuđenik u roku od dvije godine ne počini novo kazneno djelo.'

Važno je naglasiti, poručio je predsjednik Komisije za pomilovanje predsjednice Republike, kako je osuđenik izdržao polovicu izrečene kazne zatvora na koju je osuđen te da je iz razloga isključivo zdravstvene prirode (tri stenta zbog infarkta i angine pectoris), predloženo da se neizdržani dio kazne zatvora zamijeni uvjetnom osudom.

'To nikako ne znači i oslobođenje od kazne. Dapače, izrečen je uvjetni rok od dvije godine što u konačnici rezultira produljenjem kazne te isto tako produljenjem pravnih posljedica osude. Time je predsjednica Republike Hrvatske u vršenju svoje ustavne ovlasti – dodjeli pomilovanja, prvenstveno vodila računa o potrebi zaštite interesa društva i pravne države, s ciljem ostvarenja pozitivne funkcije prava i postizanja pravičnosti', odgovara Derenčinović.

Bivši čelnici Karlovačke banke, njih čak četvero, proglašeni su 2009. krivima na Županijskom sudu u Karlovcu zbog zloporabe položaja i ovlasti jer su oprostili kredit karlovačkom poduzetniku Nikoli Hanželu. Danko Seiter, Mijo Bursić i Sanda Cvitešić dobili su dvogodišnje zatvorske kazne dok je Ivan Butković osuđen na godinu i šest mjeseci zatvora. Nekoliko godina kasnije Hanžel će postati najveći pojedinačni donator Kolinde Grabar Kitarović u njezinoj predsjedničkoj kampanji.

Više o tom slučaju pročitajte ovdje.

Od imenovanja članova Komisije za pomilovanja (14. srpnja 2015. godine) do kraja 2015. godine, Komisija je ukupno obradila 354 molbe za pomilovanje, od kojih je za 50 osuđenika predložila Predsjednici Republike dodjelu pomilovanja.

Istaknuli su i kako Komisija u funkciji savjetodavnog tijela djeluje u sastavu renomiranih pravnih stručnjaka koji raspravljaju o molbama i predlažu dodjelu pomilovanja, dok konačna odluka predsjednice Republike Hrvatske predstavlja diskrecijsku prerogativu utemeljenu isključivo na prijedlozima i pravilima struke.