sputnik V

Moskva uvela online rezervaciju termina za cijepljenje protiv koronavirusa

04.12.2020 u 13:20

Bionic
Reading

Moskva je u petak uvela internetsku uslugu rezervacije termina za cijepljenje protiv covida-19, dva dana nakon što je predsjednik Vladimir Putin pozvao na cijepljenje velikih razmjera.

Sputnik V, jedno od dva cjepiva ruske proizvodnje koja su dobila regulatorno odobrenje u Rusiji, unatoč tome što klinička ispitivanja nisu potpuna, daje se u dvije injekcije.

U međuvremenu su ispitivanja pokazala da je 92 posto učinkovito u zaštiti od covida-19.

U Rusiji se razvija 10 cjepiva, rekla je Ana Popova, voditeljica nadzornog tijela za zaštitu potrošača Rospotrebnadzor, a prenosi novinska agencija TASS.

Stanovnici Moskve mogu se registrirati za besplatno cijepljenje na 70 mjesta u gradu, a termini počinju od subote, stoji na internetskoj stranici gradonačelnika.

Termini su najprije dostupni socijalnim radnicima, liječnicima i nastavnicima u dobi između 18 i 60 godina, i u privatnim i u državnim institucijama.

Naručiti se mogu svi moskovski građani koji imaju internet, ali moraju imati dokaz o zanimanju, navodi se na internetskoj stranici.

"Za ostale stanovnike Moskve, besplatno cijepljenje bit će dostupno kasnije", piše na stranici.

Velika Britanija odobrila je drugo cjepivo protiv covida-19, koje su razvili Pfizer inc i BioNTech, koje namjerava početi uvoditi početkom sljedećeg tjedna.

Rusija je prijavila 27.403 nova slučaja covida-19 u petak, što je pad u odnosu na rekordnu brojku u četvrtak.

Injekciju cjepiva Sputnik V primilo je 20.000 ljudi u Moskvi, od kojih je od covida-19 bolesno 273, rekla je zamjenica gradonačelnika Anastasia Rakova, a prenose ruske novinske agencije.

Rekla je da bi ministarstvo obrane ovaj mjesec trebalo dobiti 100.000 doza cjepiva, što je dovoljno za 50.000 pripadnika oružanih snaga.

S 2,402.949 zaraženih Rusija ima nešto manju brojku slučajeva covida-19 od SAD-a, Indije i Brazila. U zemlja je od početka pandemije od covida-19 umrlo 42.176 ljudi.