BRIJANSKA I BELGOROD

Moskva optužuje Kijev za niz napada u dvjema ruskim pograničnim regijama

12.11.2023 u 13:42

Bionic
Reading

Rusija je u nedjelju optužila Ukrajinu za niz napada izvedenih u dvjema pograničnim regijama, Brijansku i Belgorodu u kojima je jedna osoba ranjena, a oštećeno je i pet vagona vlaka

Istražni odbor najavio je otvaranje istrage o ukrajinskom napadu u kojemu je ranjen civil u selu uz samu ukrajinsku granicu u regiji Brijansk, no nije objavio kad se napad dogodio.

Guverner regije Belgorod Vjačeslav Gladkov je kazao da je u subotu iz dronova i projektilima gađano više područja u regiji te da je većina napada prošla bez materijalne štete ili žrtava.

No u gradu Valujki, tridesetak kilometara od ukrajinske granice, 'oštećeno je pet vagona', kao i tri kuće, rekao je Gladkov, dodavši da su pogođeni i dalekovodi, zbog čega je privremeno prekinuta opskrba električnom energijom.

Rusko ministarstvo obrane objavilo je da je u regiji Belgorod u noći i tijekom dana uništilo dvije ukrajinske bespilotne letjelice, spriječivši pokušaje 'terorističkih napada'.

Ukrajinski udari na ruski teritorij zadnjih su mjeseci pojačani, u sklopu protuofenzive koju je Kijev pokrenuo početkom lipnja.

Ukrajinske vlasti tvrde da je u ruskome napadu na regiju Herson u nedjelju poginuo 64-godišnji muškarac, a njegova je supruga ranjena. U napadu je 'teže oštećena' i knjižnica, rekao je guverner Hersona Oleksandr Prokudin.