SEKULARNE UDRUGE

'Mornaru, odustanite od tajnih konzultacija s klerom'

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 18.06.2014 12:14
  • Objavljeno 18.06.2014 u 10:29
Vedran Mornar

Vedran Mornar

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic

Udruge Glas razuma – Pokret za sekularnu Hrvatsku, udruga Protagora i građanska inicijativa 'Nisam vjernik' otvorenim pismom su pozvale ministra obrazovanja Vedrana Mornara da odustane od konzultacija o građanskom i zdravstvenom odgoju s nadbiskupima Josipom Bozanićem i Želimirom Puljićem

Sekularne nevladine organizacije i inicijative zaprepaštene su prvim izjavama ministra Vedrana Mornara vezanim uz građanski i zdravstveni odgoj te vjeronauk. Pismo prenosimo u cijelosti.

'Poštovani gospodine Mornaru,

čestitamo Vam na izboru na odgovornu dužnost ministra znanosti i obrazovanja, ali, nažalost, već nakon Vašeg prvog javnog nastupa pred zastupnicima Hrvatskog sabora, moramo izraziti zaprepaštenost Vašim izjavama vezanim uz građanski i zdravstveni odgoj te vjeronauk, pri čemu izgleda ili da niste upoznati s temeljnim Ustavnim i ljudskopravaškim vrijednostima, odnosno da niste zainteresirani stati u obranu istih, ili da niste upoznati sa samim sadržajem katoličkog vjeronauka i s problemima vezanim uz njegovo provođenje. Nadamo se da je ipak riječ o neinformiranosti.

U vrlo nepreciznoj izjavi problem vjeronauka nonšalantno dovodite u vezu s 'pretežno katoličkim' karakterom Hrvatske, pri čemu nije najjasnije što bi trebala značiti sintagma 'pretežno katolička zemlja'. Želimo Vas podsjetiti da je Hrvatska svojim Ustavom definirana kao sekularna republika u kojoj su sve vjerske zajednice jednake i odvojene od države, stoga privilegiranje i posebno vezivanje države uz jednu vjersku zajednicu predstavlja ozbiljno kršenje Ustava, diskriminaciju svih onih građana koji ne podržavaju privilegije Katoličke crkve, preciznije katoličke hijerarhije, kao i diskriminaciju onih skupina koje Katolička crkva tradicionalno diskriminira.

Možda Vam nije poznato da istraživanja, poput onog koje je proveo Forum za slobodu odgoja, pokazuju da učenici koji ne pohađaju vjeronauk predstavljaju skupinu koja je najizloženija diskriminaciji, stoga zbog takvog pritiska otpadaju sva eventualna opravdanja da je vjeronauk tobože izborni predmet. Sam način provođenja vjeronauka u javnim školama predstavlja grubo kršenje suverenosti i sekularnog karaktera Republike Hrvatske – naime ovim predmetom se izuzetno važan sustav javnih škola stavlja u službu širenja jedne religijske ideologije, što u jednoj sekularnoj državi nikako ne bi smio biti slučaj. Sam sadržaj nastavnog programa vjeronauka ne određuje Ministarstvo odgoja obrazovanja i sporta prema znanstvenim, metodološkim i ljudskopravaškim standardima koji vrijede za druge školske predmete, nego katolička hijerarhija prema vlastitim interesima.


Iako je RH službeno poslodavac vjeroučiteljima, njihov mandat određuju biskupi, pri čemu ne vrijede zakoni RH nego kanonsko pravo pa vjeroučitelji nisu zaštićeni pozitivnim pravnim propisima i pod direktnom su kontrolom katoličke hijerarhije, što znači da neposlušnost prema istoj mogu platiti gubitkom radnog mjesta i mogućnosti zaposlenja u struci, a kao takvi mogu biti i razrednici i ravnatelji u javnim školama.

Ovim se omogućuje velik utjecaj katoličke hijerarhije na javno školstvo tobože sekularne republike pred kojom bismo svi trebali biti jednaki.

Uz sve to sam sadržaj nastavnog programa vjeronauka sadrži brojne diskriminacijske i protuznanstvene elemente – tumačenje povijesti je krajnje pristrano u korist katoličke
hijerarhije, neke prirodnoznanstvene činjenice doživljavaju vrlo bizarna tumačenja, a sam program nerijetko je u sukobu s ljudskopravaškim načelima i promovira diskriminaciju određenih skupina.

Stoga Vas molimo da snage upregnete u rješavanje problema diskriminacije djece koja ne pohađaju vjeronauk i u rješavanje samog diskriminacijskog, protuznanstvenog i ideološki tendencioznog programa vjeronauka. Najbolje rješenje bi bilo ukidanje konfesionalnog vjeronauka u javnim školama, a do ostvarenja tog cilja, svim učenicima biste trebali omogućiti alternativni predmet


Iznenadila nas je i Vaša izjava kako će Vam prvi potez biti traženje prijema kod kardinala Bozanića i nadbiskupa Puljića kako biste razgovarali o zdravstvenom i građanskom
odgoju. Prvi potez jednog ministra ima stanovito simboličko značenje, a savjetovanje s vođama najjače religijske institucije, čiji tijesni odnosi s državom i čija prisutnost u javnim institucijama predstavljaju trajnu prijetnju sekularnom karakteru Republike Hrvatske, ne izgleda optimistično, naprotiv on se može protumačiti kao stavljanje javnog sektora, kojem ste na čelu, u službu interesa katoličkog klera, što je već dobrim dijelom na snazi.

Budući da očekujemo da navedeni predmeti budu usklađeni s temeljnim vrijednostima ljudskih i građanskih prava, nije nam jasno zašto biste o njima iza zatvorenih vrata pregovarali s predstavnicima jedne autokracije koja ni na elementarnoj načelnoj razini ta prava ne prihvaća – naime Sveta Stolica i Vatikan nisu potpisnici većine međunarodnih povelja o ljudskim pravima, a svakim danom saznajemo nove informacije o grubom kršenju ljudskih prava, odnosno o zločinima počinjenima od strane pripadnika klera pod zaštitom samog vrha Katoličke crkve.

Da stvar bude gora, sam nadbiskup Puljić, s kojim namjeravate razgovarati, prema vlastitom javnom priznanju informacije o zločinima pedofila Nedjeljka Ivanova nije proslijedio nadležnim pravosudnim organima RH nego samo Kongregaciji za nauk vjere. Stoga od vas kao državnog službenika tražimo da odustanete od konzultacija s klerom, skrivenih od očiju javnosti, i da konzultacije o budućnosti obrazovanja RH obavljate putem javne rasprave u kojoj će pred očima javnosti sudjelovati svi sudionici demokratske i stručne javnosti

Srdačno,
Glas razuma – Pokret za sekularnu Hrvatsku
Protagora
Nisam vjernik

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!