slava bogu

Mormoni zabranili nošenje oružja u njihovim crkvama

27.08.2019 u 22:15

Bionic
Reading

Mormonska crkva, službeno Crkva Isusa Krista svetaca posljednjih dana, izrijekom je zabranila nošenje vatrenog oružja u crkvama

"Crkve su posvećene slavljenju Boga i zaklon su od briga i nevolja svijeta. Osim za predstavnike snaga reda na dužnosti, nošenje smrtonosnog oružja, bilo ono skriveno ili ne, zabranjeno je", piše u novom propisu Mormonske crkve.

U ranijoj verziji uputa, nošenje oružja se opisivalo kao "neprimjereno".

Niz smrtnosnih pucnjava koje su se nedavno zaredale u Sjedinjenim Državama nisu izravno povezane s odlukom Mormonske crkve da postroži svoje stajalište o toj temi.

Ona je reagirala na promjenu zakona u državi Teksasu, koja je povukla "crkve, sinagoge i druga mjesta kulta" s popisa mjesta na kojima je nošenje ručnog oružja kažnjivo godinom dana zatvora.

Od 1. rujna, svaki vjernik može u crkvu doći s revolverom, osim ako njegova crkva izrjekom i službeno ne precizira da je oružje zabranjeno.

Mormonska crkva je osnovana 1830. godine na Dalekom Zapadu, a svjetsko sjedište nalazi se u Salt Lake Cityju u saveznom državi Utahu.

Ima 16 milijuna vjernika i više od polovice živi izvan Sjedinjenih Država gdje nošenje oružja nije tako rašireno.

Crkva Isusa Krista svetaca posljednjih dana temelji se na vjerovanju u Mormonsku knjigu, nazvanu po bivšem proroku Mormonu koji je u njoj sažeo "obnovljenu" verziju istinske Isusove riječi.