MASAKRIRANJE OVACA

Morbidan zločin na Cresu

20.02.2013 u 14:27

Bionic
Reading

Nema kraja mukama ovčara na Tramuntani, sjevernom dijelu otoka Cresa, jer osim što već godinama trpe štete zbog divljih svinja koje su ovčarstvo dovele na rub održivosti, po drugi put se, za sada netko nepoznat, obračunava s ovčarstvom na posve morbidan način, piše Novi list

Naime, prije dvije godine devet ovnova je kastrirano, porezani su im testisi, a ovaj tjedan nova slika užasa zatekla je Livia Hrelju oko 500 metara od sela Frantin, gdje je na cesti Beli – Frantin, uočio četiri ovčje kože. Nakon pretrage terena pronašao je dvije odsječene glave ovnova i jednu odsječenu glavu ovce, dok četvrta nije pronađena, pa se ne može zaključiti je li dokrajčen još jedan ovan ili ovca. Masakr je pojačan i rezanjem ušiju, čime je onemogućeno utvrđivanje vlasništva, jer se markice, kao i 'belehi', kojim svaka otočna obitelj obilježava svoje stado, stavljaju upravo na predio ušiju.

Livio Hrelja koji se na Tramuntani bavi ovčarstvom, a inače je odnedavna i predsjednik MO Beli, o pronađenom je izvijestio Policijsku postaju u Malom Lošinju, nakon čega su policajci creske ispostave napravili uvid.

'Policija je korektno obavila očevid, snimajući sve nađeno na terenu. Pitali su me imam li sumnje u nekoga, a kako bi ove ovnove bilo nemoguće uhvatiti i svladati, kazao sam im da je to mogao počiniti samo netko tko oružje ima legalno ili ga posjeduje nelegalno. Nedaleko od mjesta gdje se ovo dogodilo je livada na koju lovci bacaju kukuruz, kako bi lakše ustrijelili divljač, ali na kukuruz osim divljači dolaze i druge životinje, što je počinitelj mogao iskoristiti. Nakon odsijecanja testisa ovnovima, ovaj novi čin je još jedna potvrda da oni koji žele uništiti ovčarstvo na Tramuntani ne miruju. Potvrde tome nalazim i u stalnim nastojanjima pojedinaca iz lovačkih krugova da se Lovište 'Tramontana' ponovo stavi u funkciju, iako se prostire na 80 posto privatnih površina, kao i u zagovaranjima da će lovni turizam otoku donijeti više prihoda od bilo kojeg drugog', rekao je za Novi list Hrelja.