IZRAELSKI IZLJEV ISKRENOSTI

'Moramo prestati okupirati Palestince'

19.04.2010 u 15:22

Bionic
Reading

Izrael mora shvatiti da se svijet neće pomiriti s još nekoliko desetljeća izraelske vladavine nad Palestincima, rekao je u ponedjeljak u neuobičajeno iskrenu govoru izraelski ministar obrane Ehud Barak.

Rekao je to u vrijeme kad su se zbog zastoja u mirovnim pregovorima pogoršali odnosi između Sjedinjenih Američkih Država i izraelske vlade.

Prošli tjedan američki je predsjednik Barack Obama neočekivano pesimističnim ocijenio izglede mirovnoga procesa i rekao da SAD ne može svoju volju nametnuti Izraelcima i Palestincima ako oni ne žele kompromise nužne za prestanak višedesetljetna sukoba.

Barak je dao izjavu za izraelski radio u povodu Dana sjećanja posvećena vojnicima i civilima, njih 23 tisuće, poginulih u terorističkim napadima. Na taj se dan na dvije minute diljem zemlje oglase sirene, ljudi stoje mirno, stanu i promet i svi svakodnevni poslovi.

Barak je rekao da je vlada premijera Benjamina Netanyahua "učinila stvari koje nisu bile lake", npr. prihvatila je viziju dviju država za dva naroda. "Ali ne smijemo se zavaravati", dodao je. "Raste nesklad između nas i SAD-a, što nije dobro za izraelsku državu", ustvrdio je.

Problem bi se moglo riješiti inicijativom "koja neće prezati od otvaranja ključnih pitanja" koja dijele Izraelce i Palestince, rekao je. Među tim su pitanjima najvažniji status Jeruzalema, pitanje granica i povratak Palestinaca koji su izbjegli u izraelskome ratu za neovisnost 1948.

Izraelski je ministar odbacio ideju da SAD nametne rješenje, o čemu se sve češće govori u Washingtonu, ali je napomenuo da Izrael unatoč vojnoj snazi treba i legitimitet u očima međunarodne zajednice.

"Svijet nije spreman prihvatiti, a to se ni u 2010. neće promijeniti, pomisao da Izrael još desetljećima vlada nad drugim narodom. To nigdje drugdje u svijetu ne postoji", rekao je.