KOMADINA NAKON POBJEDE

'Moramo napasti sve i odmah'

05.12.2011 u 17:12

Bionic
Reading

'Ostvarili smo najbolji rezultat u 8. izbornoj jedinici, gdje je najveća razlika između Kukuriku koalicije i HDZ-a. Najviše mandata dobila je Kukuriku koalicija, očekivali smo između 10 do 12, a završilo je s 11 mandata, dok je HDZ pao na dva mandata, što je najmanji njihov rezultat u Hrvatskoj', rekao je danas u Rijeci nositelj liste u toj jedinici, potpredsjednik SDP-a i župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, koji će na potonjoj funkciji ostati još dva-tri tjedna, a zatim postaje ministar u novoj Vladi Republike Hrvatske

O kadriranju buduće Vlade Komadina nije konkretno govorio, prije je, kazao je, trebalo dobiti povjerenje građana, no smatra da će riječki kadrovi u Banskim dvorima imati dva do četiri mjesta, što na ministarskim, što zamjeničkim pozicijama. Što se njega osobno tiče, draži mu je resor prometa i infrastrukture od energetike te drži da će za ekipiranje novih timova u sustavu javnih sektora biti potrebno nekoliko mjeseci.

Građani Istarske i Primorsko-goranske županije, koji su dali veliku podršku Kukuriku koaliciji, od njega puno očekuju, barem onoliko koliko je Božidar Kalmeta doprinio zadarskom kraju, ali na pošten način.

Komadina je javno rekao da se odriče financiranja temeljem zavičajne pripadnosti i političke podobnosti, no smatra da svatko mora dobiti ono što zaslužuje te da je upravo Primorsko-goranska županija na takvom geostrateškom mjestu gdje stanuju prioriteti, kao što su cesta prema Žutoj Lokvi, željeznička pruga i nova bolnica. Istaknuo je da je svjestan velikih očekivanja, ali smatra da nema spektakularnih poteza, niti čudotvornih napitaka, kojima bi se preko noći teško stanje u državi moglo preokrenuti.

‘Nismo obećavali brda i doline, jasno smo govorili da će biti teško. Ovih će se dana malo spavati, a puno raditi. Vjerujem da su građani svjesni da su svi pokazatelji koji govore o stabilnosti ekonomije negativni. Deficit je vjerojatno daleko veći nego ga je dosadašnja Vlada prikazivala, po nekim procjenama on je preko 20 milijardi kuna, a praktički smo bez proračuna RH jer je kreiran po sistemu ‘drži vodu, dok majstori odu’, poručio je.

Prvi potez nove Vlade, prema njegovim riječima, mora biti likvidacija nelikvidnosti, rasterećenje gospodarstva od parafiskalnih nameta, zatim sveobuhvatna porezna reforma kako bi ojačali konkurentnost gospodarstva, pokretanje investicija koje su već spremne, poput željeznica i energetike, te uvjeravanje socijalnih partnera da ne mogu očekivati veća prava, no obećeo je da će Vlada sigurno teret krize s radništva u većoj mjeri prebaciti na kapital. ‘Naprosto moramo napasti sve i odmah, reforme po širini i dubini’, tvrdi.

O tome tko će sjesti na mjesto župana PGŽ, rekao je da će izbori biti ili redovni ili prijevremeni, što ovisi o odluci Vlade i Sabora, no drži da je pametnije novac, umjesto za prijevremene izbore godinu dana ranije, potrošiti za kvalitetne programe, ali i da bi građani trebali birati.

‘Vidjeli ste situaciju s Vladom. Bilo bi daleko demokratskije da je Jadranka Kosor išla tražiti povjerenje građana nakon odlaska Ive Sanadera, što smo kao oporba i tražili, pa bi Kukuriku koalicija još prije dvije godine preuzela odgovornost za državu’, zaključio je.