VLADIMIR DROBNJAK:

'Moramo maksimalno iskoristiti pogodnosti članstva'

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 16.10.2009 15:02
  • Objavljeno 16.10.2009 u 15:00
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Hrvatska treba ući u Europsku uniju kako bi postala ravnopravna i relevantna u europskoj sigurnosnoj, gospodarskoj i političkoj arhitekturi, rekao je u petak u Zagrebu glavni hrvatski pregovarač s Europskom unijom Vladimir Drobnjak

'Ulaskom u Europsku uniju Hrvatska postaje u svakom pogledu ravnopravan čimbenik koji sjedi u ravnopravnom statusu s ostalima za stolom u Bruxellesu gdje se donose kapitalne odluke o budućnosti Europe pa tako i nas samih', kazao je Drobnjak na otvorenoj sjednici Znanstvenog vijeća za mir i ljudska prava HAZU-a o temi 'Hrvatska - Europska unija - Lisabonski ugovor'.

'Ulazak u Europsku uniju donosi gospodarske prednosti, sigurnost i stabilnost. Donosi i boljitak, ali u prvom redu onima koji znaju iskoristiti mogućnosti za boljitak', istaknuo je. Osim završetka pregovora o pristupanju Europskoj uniji, koji se očekuje iduće godine, za Hrvatsku je, po njegovim, riječima, u ovome trenutku najvažnije da razvije administrativnu i drugu infrastrukturu za uspješno korištenje pogodnosti članstva.

'Nama nije cilj samo ući u Europsku uniju, nego da kao članica Europske unije maksimalno koristimo pogodnosti članstva, ne samo političke, pravne ili geostrateške već konkretne gospodarske pogodnosti, pogodnosti koje donose europski strukturni i poljoprivredni fondovi', rekao je.

'Zbog toga ovoga trenutka, usporedno sa završavanjem pregovora i radom na pregovaračkim poglavljima, mi intenziviramo rad na izgradnji apsorpcijskih kapaciteta kako bi članstvo u Europskoj uniji dočekali ne samo spremni već i sposobni da ga iskoristimo s kamatama za boljitak Hrvatske', kazao je.

Drobnjak je podsjetio da Hrvatska u ovome trenutku ima 28 otvorenih poglavlja od ukupno 33 o kojima se pregovara, da je 12 poglavlja privremeno zatvoreno te da je za otvaranje i zatvaranje spremno još nekoliko poglavlja. Idući mjesec Hrvatska bi, po Drobnjaku, mogla otvoriti još najmanje tri poglavlja te isto toliko zatvoriti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi