KORIJENI BRANKA MARINKOVIĆA

'Moralesov neprijatelj s Brača nije terorist'

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 20.04.2009 12:00
  • Objavljeno 20.04.2009 u 12:00
Branko Marinković

Branko Marinković

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Jedan od najvećih protivnika bilovijskog predsjednika Eva Moralesa je Branko Marinković, podrijetlom s Brača, iz Donjega Humca. Njega je bolivijski predsjednik nazvao državnim neprijateljem broj jedan jer je, uz ostalo, proglasio autonomiju najbogatije pokrajine Santa Cruz

O Branku Marinkoviću, jednom od najbogatijih i najutjecajnijih ljudi Bolivije, na Braču se malo zna. Najbliži rod mu je Jakov Gospodnetić s adresom u Supetru. Prvi su rođaci jer su Jakovljeva majka i Brankov pokojni otac bili sestra i brat, piše Slobodna Dalmacija.

'Već dulje ne možemo stupiti u kontakt sa Brankom. Zbog političke situacije vjerojatno je promijenio mobilne i fiksne telefone te adresu stanovanja. Ni na kakve pozive jednostavno ne odgovara. Moja majka pokušala je stupiti u kontakt sa Brankovom majkom, ali isto tako neuspješno', pojasnio nam je Jakov Gospodnetić

Posljednji put Branko je bio na Braču prije tri godine, a tada je viđen, kažu u Donjem Humcu, na grobu svoje none. Branko se nije mirio s odlukom predsjednika Bolivije, sjeća se Jakov Gospodnetić, da mu se oduzme i nacionalizira imovina.

Zbog toga je bio zabrinut. Međutim, ne mogu nikako prihvatiti kvalifikacije, kaže Jakov, da je on terorist i da bi se u borbi za svoja prava služio terorističkim metodama. Takve ideje, ističu Bračani, nikada od Marinkovića nisu čuli. Iako je rođen u Boliviji, Branko je, tvrdi Jakov, odlično govorio hrvatski, kao i njegove tri kćeri - dvije su čak i studirale u Zagrebu.

Marinković je u Donjem Humcu naslijedio obiteljsku kuću koja je u derutnom stanju. Navodno će, kada sredi imovinsko-pravne poslove, krenuti u njezinu obnovu. Stariji stanovnici Donjeg Humca o njemu ne znaju gotovo ništa. Otac Silvio pobjegao je iz Titove Jugoslavije 1956. godine - sjeo je u čamac, domogao se Italije, odakle je krenuo u Boliviju. Branko je ugledao svijet 11 godina nakon što su njegovi roditelji odabrali svoju novu domovinu.

Ono što smeta stanovnicima Donjeg Humca jest činjenica da Marinković nije uspostavio nikakav kontakt sa zavičajem svog oca, premda su po tradiciji iseljenici čvrsto vezani uz svoj kraj, piše Slobodna Dalmacija.

Policija je, kažu mještani, obilazila selo Laslovo i razgovarala sa svima koji su bili u kontaktu sa Chicom, koji je, poznato je, sudjelovao u obrani toga sela na domak Osijeka, a nakon rata često ga je posjećivao.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!