RATNI ZLOČINI

'Monstrumu s Grbavice' 45 godina zatvora!

29.03.2013 u 15:25

Bionic
Reading

Sudsko vijeće Suda Bosne i Hercegovine osudilo je u petak ratnog zapovjednika srpske paravojne jedinice 'Bijeli anđeli' Veselina Vlahovića Batka, poznatijeg kao 'Monstrum s Grbavice', na 45 godina zatvora za ratne zločine nad Bošnjacima i Hrvatima počinjene u sarajevskim naseljima Grbavica, Vraca i Kovačići 1992. godine, javlja Agencija Anadolija (AA)

Vlahović je proglašen krivim po 66 točaka optužnice za ubojstva 30 osoba, silovanje većeg broja žena bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, kao i premlaćivanje, maltretiranje i pljačkanje građana nesrpske nacionalnosti. Presuda je zbog obima Vlahovićevih nedjela čitana blizu dva sata. Sudac je detaljno opisao sva Vlahovićeva zlodjela za koja je proglašen krivim, od užasnih silovanja, mučenja, premlaćivanja do klanja i odsijecanja glava sabljom.

Među najužasnijim zlodjelima je slučaj silovanja jedne žene u sedmom mjesecu trudnoće. Ženu je, kako je opisao sudac, silovao u kuhinji pred njenom maloljetnom kćerkom, držeći djevojčici, koja je vrištala, nož pod grlom. U jednom slučaju u više navrata je silovao majku i kćerku. Također, među brojnim djelima, izdvaja se tragedija obitelji Pecar, koja je natjerana da ide kroz minsko polje. Tom prilikom stradali su šestogodišnja djevojčica Azra i njezina baka Diša. Navedeni su i detalji monstruoznog ubojstva braće Emira i Amira Balvanovića, koji su zaklani pred majkom, a ona je kasnije, također, ubijena. Njihove supruge su potom silovane. Opisano je i kako je Vlahović od Bošnjaka i Hrvata otimao novac.

A samo u jednom slučaju neimenovana žena je dala Vlahoviću 100.000 njemačkih maraka kako bi poštedio život njenog sina, kojeg je spomenuti namjeravao zaklati. Vlahović je mirno, bez pokazivanja ikakvih emocija, pratio izricanja presude. Tek povremeno je uzdisao, javlja Agencije Anadolija. Optužnica protiv Vlahovića je podignuta u veljači 2011., a tri mjeseca kasnije Tužiteljstvo BiH je podignulo dodatnu optužnicu s još 14 točaka. Četiri točke su u listopadu 2012. isključene iz optužnice. Vlahović je izručen pravosudnim organima BiH u ožujku 2010., nakon što je 8. ožujka iste godine uhićen u Španjolskoj.