MOLITVA ZA GENERALE

Mons. Puljić: Sloboda nije na prodaju

17.04.2011 u 08:31

Bionic
Reading

Zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić izjavio je u povodu haške presude hrvatskim generalima kako pritisci iz europskih središnjica nisu od jučer pa su zato razumljive riječi kardinala Franje Kuharića našim političarima da se ni pred kim ne klanjaju i ne daju ucjenjivati – ni kreditima, ni obećanjima ni ulaskom u EU, objavila je večeras Informativna katolička agencija (IKA)

Stari Dubrovčani su nam ostavili u kamenu kako se sloboda ne prodaje ni za kakvo blago, napomenuo je dodavši kako je presuda hrvatskim generalima duboko potresla žitelje Hrvatske, a osobito one sa zadarskog područja.

Ocijenio je kako se zbog uloge u opkoljenom i razaranom Zadru te oslobodilačkoj akciji Oluja generala Gotovinu s pravom naziva ratnim junakom, osloboditeljem i herojem.

Nadbiskup Puljić je čestitao generalima na primjerenom držanju za vrijeme izricanja presude. 'Divimo se njihovoj spremnosti da budu i ostanu heroji, koji će ako treba i dalje trpjeti za našu slobodu', rekao je izrazivši iskrenu solidarnost s njihovim obiteljima te njih i njihove suborce preporučio u molitve.

Upozorio je na paradoks suda i njegova dvostruka mjerila te ocijenio kako 'ono što se propisuje malima ne vrijedi za velike'. Istaknuo kako je usprkos agresiji u Hrvatskoj tada vladalo visoko povjerenje među ljudima, zajedništvo i suradnja te dodao kako je, premda su se tome protivili svjetski političari i države, solidarnost bila okrunjena slobodom i nezavisnošću.

Pozvao je svećenike, redovnike i redovnice da uz opće crkvene nakane u molitvu vjernika uključe i molitvu za Domovinu, mir te za sve uznike kao i one koji vode javne poslove u državi. 'Ovo je prigoda našim državnim strukturama i sudstvu da ozbiljno pripreme daljnji postupak', rekao je izrazivši bojazan kako će babilonske kule, ako ne bude solidnih temelja, kao i ovo što želimo ulaskom u Europu biti kuća od karata.

'Kao biskup moram reći da je sloboda koju smo ostvarili bila plod naše zauzetosti, hrabrih vojnika i branitelja, zauzetih generala i političara ali nadasve, bila je plod nečega što nadilazi naše snage', rekao je dodavši kako je sloboda bila plod molitve koju zaista ne smijemo zaboraviti.