uskrsna misa

Mons. Hranić: Čovjek prečesto u životu miješa nadu s nejasnim optimizmom.

09.04.2023 u 14:35

Bionic
Reading

Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić na uskrsnoj misi u đakovačkoj katedrali sv. Petra istaknuo je da Isusovo uskrsnuće predstavlja 'uskrsnuće nade' koja prodire dalje od naših svakodnevnih ograničenih želja, te da je poruka praznog Isusovog groba na uskrsno jutro vrelo snage.

Rekao je i kako čovjek u životu prečesto miješa nadu s nejasnim optimizmom

"Isusovo uskrsnuće predstavlja uskrsnuće nade, koja prodire dalje od naših svakodnevnih ograničenih želja da nam se u životu ne dogodi nešto loše, da poživimo još koju godinu duže, da prebrodimo bolesni poteškoće", naglasio je u propovijedi đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit Hranić.

Najveća prijetnja, granica koja stoji pred ljudskim nadama je smrt, a kršćanska nada nosi u sebi sigurnost u pobjedu i te granice - granice smrti. I zato, ako kršćanska nada ne ruši prostor smrti, ako ne uđe u područje nemogućega, onda i nije kršćanska nada, poručio je mons. Hranić.

Dodao je kako čovjek prečesto u životu miješa nadu s nejasnim optimizmom.

"Optimizam uspijeva vidjeti ugodu i ljepšu stranu stvarnosti, ali nas uspijeva osloboditi od njezinog neugodnog i nepoželjnog lica. Mi  samo gledamo ono pozitivnije lice, ali ne mijenja se stvarnost kada je u pitanju optimizam. Međutim, kršćanska nada preobražava i to neugodno lice stvarnosti ljudskog života novim svjetlom", rekao je mons. Hranić.

Naglasio je kako Krist svojom smrću jamči da je i ono neugodno što se s nama događa, i što se Njemu dogodilo – da to sve ide dobrim smjerom. U uskrsnoj čestitci poželio je svima - hrabrost oslanjanja na raspetog i uskrslog Isusa.