ODA KNINSKOJ PRIMALJI

Mons. Hranić: Budimo hrabri kao Jaga Stojak

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 15.08.2013 18:00
  • Objavljeno 15.08.2013 u 12:37
  • +93
  • +90

Blagdan Velike Gospe

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Mrkonjic

Na misi na blagdan Velike Gospe u aljmaškom svetištu Gospe od Utočišta, đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić istaknuo je da katolici danas ponovno otkrivaju radost vjere i poručio kako stradanje kninske primalje Jage Stojak otkriva da svaki naraštaj i svaki čovjek ima udjela u borbi između dobra i zla

'Ispovjedamo svoju vjeru i obnavljamo svoje kršćansko oduševljenje kako bismo - poput obične i skromne primalje, Jage Stojak koja je ovih dana u rodilištu u kninskoj bolnici, prizivajući se na svoju savjest, odbila asistirati jednom pobačaju i zato dobila otkaz - bili hrabri i sposobni živjeti i svjedočiti svoju vjeru te kršćanske stavove u modernom sekulariziranom pluralnom društvu', rekao je nadbiskup Hranić.

Ocijenio je kako primjer ove sugrađanke i vjernice-katolikinje te njezino aktualno stradanje zbog vjernosti Bogu 'otkriva da se i našoj generaciji, i u našoj domovini, danas ponovno ostvaruje borba i neprijateljstvo između dobra i zla, u kojoj svoj udio uzima svaki čovjek i svaki naraštaj'.

Dodao je kako vjernici katolici danas ponovno otkrivaju radost i ljepotu vjere te se utvrđuju u uvjerenju da dobro koje je pobijedilo u Isusovom i Marijinom životu, 'mora pobijediti i u našem osobnom životu, životu našega društva, politici, gospodarstvu, na svakom području ljudskoga života'

U svojoj propovijedi nadbiskup Hranić istaknuo je kako je upravo u blaženoj Djevici Mariji ispričana povijest spasenja, kako je u njezinu životu postalo očitim da je upravo vjera, odnosno otvaranje srca Bogu i prihvaćanje Boga s povjerenjem ključ ljudskoga života i spasenja.

Zbog te otajstvene veze između Kristova i Marijina uskrsa, mi kršćani duboko proživljamao ovu svektkovinu kao svetkovinu vjere u Kristovo uskrsnuće, kao svetkovinu Marijine nebeske proslave te naše ljudske nade, poručio je nadbiskup Hranić.

Kazao je kako 'danas obnavljamo svoje kršćansko oduševljenje za vjeru crkve i za prenošenje kršćanske vjere našim sugrađanima, braći i sestrama, koji su bili kršteni, ali su zanemalrili klicu vjere' te danas žive na rubu vjere i nevjere te se deklariraju agnosticima, a u biti su bogotražitelji.

U Aljmašu će se danas održati i misa za stradanike Domovinskog rata, pobožnost križnoga puta te misa s blagoslovom djece, koju će predvoditi nadbiskup u miru mons. Marin Srakić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!