ŠESTOGODIŠNJI MANDAT

Mongolci biraju novog predsjednika, Covid-19 osujetio izbornu kampanju

09.06.2021 u 14:14

Bionic
Reading

Mongolci su u srijedu izašli na birališta kako bi izabrali šestog predsjednika demokratske Mongolije, a čini se da će vladajuća Mongolska narodna stranka (MPP) konsolidirati svoju moć, nakon što su epidemiološke restrikcije ograničile mogućnost vođenja kampanje

Prvi su to izbori koji se odvijaju nakon što su ustavnim amandmanima smanjene ovlasti predsjednika te je uvedeno pravilo po kojemu ista osoba može samo u jednom šestogodišnjem mandatu obavljati predsjedničku dužnost.

Zbog tog se pravila dosadašnji predsjednik Khatlmaa Battulge, iz oporbene Demokratske stranke, nije mogao kandidirati na ovim izborima.

Ukhnaa Khurelsukh, koji je odstupio s premijerske pozicije nakon prosvjeda ove godine, favorit je na predsjedničkim izborima. On je član Mongolske narodne stranke koja je na vlasti u zemlji.

Kandidat Demokratske stranke je Sodnomzundui Erdene. Politički skupovi kandidata u prijestolnici Ulan Batoru znatno su ograničeni, dok se zemlja bori s pandemijom covida-19.

Prošloga je tjedna zabilježen najveći broj zaraženih u jednom danu, a od početka pandemije je umrlo 325 Mongolaca.

"Zbog koronavirusa vrlo je malo informacija iz predizborne kampanje. Vjerojatno ću odlučiti na biralištu", kazao je 22-godišnji Ganbayar Gantulga.

Oko tisuću pristaša Khurelsukhog okupilo se ispred koncertne dvorane u subotu, ali su otkazali skup, nekoliko sati kasnije nakon što je podvrđeno da je Dangaasuren Enkhbat, kandidat Laburističke stranke, pozitivan na koronavirus.

Predsjednik Mongolije ima ovlast ulaganja veta na zakone koje donosi parlament.

Mongolci uobičajeno biraju kandidate opozicijskih stranaka za predsjednika. Iako pobjednik izbora mora formalno napustiti svoju stranku, uobičajeno blokira usvajanje zakona po stranačkoj liniji, zbog čega nastane politički zastoj koji, po nekim analitičarima, usporava razvoj zemlje.

Slogan Demokratske stranke na izborima je "Mongolija bez diktature", a njihov kandidat Erden kazao je za Reuters da će se, u slučaju pobjede kandidata vladajuće stranke, Mongolija dodatno približiti jednostranačkoj državi.

"Danas ako niste član Mongolske narodne stranke ili niste povezani s vladajućom strankom, ne možete poslovati kako želite, studirati što želite i živjeti kako želite", kazao je.

Dvije glavne stranke međusobno se optužuju za potkopavanje 30-ogodišnje demokracije u Mongoliji.

"Obje su stranke u pravu", kazao je Sumati Luvsandendev, politički analitičar mongolske Fondacije Sant Maral.

Kazao je kako očekuje pobjedu Mongolske narodne stranke.

"Kampanja Demokratske stranke ne postoji, dok autsajder Enkhbat prilično dobro uspijeva konsolidirati prosvjedne glasove u urbanim područjima, ali on ima jako malo šanse protiv moćnog sustava Mongolske narodne stranke", istaknuo je Luvsandendev.