APEL MLJEKARA

Molimo ministra da se urazumi

13.11.2012 u 15:04

Bionic
Reading

Proizvođači mlijeka zatražili su danas nastavak razgovora s ministrom poljoprivrede kako bi se našlo rješenje za alarmantnu situaciju u mljekarstvu te poručili da ne odustaju od svojih zahtjeva.

‘Ispred proizvođača mlijeka, njih 12.600, molim ministra da se urazumi, da sjednemo za stol i razgovaramo o problemu cijene mlijeka, jer s otkupnom cijenom od 2,43 kune po kilogramu, koju nitko od proizvođača neće dobiti, proizvodnja ne može funkcionirati’, poručio je predsjednik kriznog stožera za obranu cijene mlijeka Antun Laslo s konferencije za novinare održane ispred Ministarstva poljoprivrede.

Volio bih, kaže Laslo, ‘vidjeti tog doktora znanosti koji bi došao na farmu i naučio nas kako se može s tom cijenom pozitivno proizvoditi mlijeko’.

Ako ne dođe do pomaka, Laslo poručuje kako će proizvođači mlijeka na idući sastanak u Zagreb dovesti ‘tri kravice, pa neka ministar pregovara s kravama, ako neće s ljudima, ako misli da nismo kompetentni za pregovore’.


U ovom ministarstvu (poljoprivrede) su izrađeni operativni planovi za proizvodnju mlijeka koji su počeli funkcionirati i davati rezultata, ali danas smo, ustvrdio je Laslo, pred Ministarstvom poljoprivrede koje će s ovakvim radom i ovakvim ministrom uništiti domaću proizvodnju i biti grobar proizvodnje mlijeka u Hrvatskoj.

Predsjednik Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka Davor Blažić također je zatražio od ministra da se nastave razgovori o problemima u mljekarstvu.

Ponovio je i kako je zaključak saborskog Odbora za poljoprivredu bio da se nastave pregovori i da se nađe rješenje za spas mljekarstva u Hrvatskoj.

Tražimo također da se razgovora s bankama i da se ne ide u ovrhu farmi, rekao je i upozorio da će, ako se hitno nešto ne poduzme, stvar na terenu eskalirati jer su ljudi očajni.

S ovakvom otkupnom cijenom mlijeka proizvođači ne mogu preživjeti, kažu predstavnici proizvođača mlijeka koji ponavljaju da ne odustaju od svojih zahtjeva - vezivanja otkupne cijene mlijeka uz EU 27, mjesečnu isplatu 'povijesnog prava' od 50 lipa po litri te dodatnu intervenciju države od 30 lipa po litri zbog teških uvjeta gospodarenja i ovogodišnje suše.