MATIĆ O EKSPLOZIJI U SPLITU

'Molim vas, ne pomažite Vukovarcima na taj način'

Bionic
Reading

U Vukovaru je stanje mirno, policija više nije na ulicama, ne čuvaju se više dvojezične ploče. No situacija u tom gradu izazvala je lančanu reakciju u nekim drugim gradovima. Osim neprimjerenih natpisa na pravoslavnim crkvama, sinoć je stigla i vijest o eksploziji u prostorijama Vijeća srpske nacionalne manjine u Splitu

Ministar branitelja Predrag Matić kaže: takvima koji to rade treba poručiti ono što Vukovarci već godinama poručuju - nemojte nam pomagati. Objašnjava kako su Vukovarci nakon prvotnog emotivnog naleta i sami shvatili što im je činiti.

'Vukovarci su sposobni, tamo su dečki pametni, smireni, vidjeli ste da su pozvali da ne dolaze ljudi u tzv. pomoć. Evo i ja molim ljude diljem Hrvatske: ne pomažite, pogotovo ne na taj način. Ako nemate nešto konstruktivno, pametno, dobronamjerno reći, ovo sigurno nije nikakva pomoć i nemojte nam pomagati molim vas', poručio je ministar branitelja.

Na prostorije Vijeća srpske nacionalne manjine u Splitu noćas je bačena petarda II. razreda niskoga rizika, utvrđeno je policijskim očevidom koji je jutros obavljen na mjestu događaja na Mažuranićevom šetalištu, potvrdila je splitska policija, koja napadače ne dovodi u vezu s potporom navijača Vukovaru.

Incident se dogodio oko pola sata nakon ponoći, a očevidom je utvrđeno da su dva mladića, koji su uhićeni nekoliko minuta nakon tog događaja i nad kojima još uvijek traje kriminalističko istraživanje, prvo razbili staklo, a zatim u unutrašnjost zgrade ubacili petardu.

U eksploziji petarde nitko nije ozlijeđen.
Uhićeni mladići policiji nisu naveli motiv svog napada, a policija ih ne dovodi u vezu sa sinoćnjim navijačkim iskazivanjem potpore Vukovaru u splitskoj Vukovarskoj ulici, kada je stotinjak Torcidaša blokiralo tu gradsku cestu s porukom 'Ako treba, stižemo u obranu Vukovara.'

'Policija zasad dvojicu uhićenih dovodi jedino u vezu s bacanjem pirotehničkog sredstva na Vijeće srpske nacionalne manjine. S obzirom na to da još uvijek traje kriminalističko istraživanje cijelog slučaja ništa više od ovoga vam ne smijem kazati', rekla je Antonela Lolić iz splitske policije.

Pirotehnička oprema II. razreda namijenjena je stvaranju zvučne i svjetlosne atmosfere te predstavlja nizak rizik i nisku razinu buke. U legalnoj je prodaji u razdoblju od 15. prosinca do 1. siječnja, a njihova je poraba dopuštena u razdoblju od 27. prosinca do 1. siječnja i to isključivo osobama starijim od 18 godina, dok je mlađima dopuštena samo pod nadzorom roditelja ili skrbnika. Zabranjena je uporaba pirotehničke opreme u zatvorenim prostorijama te na prostoru gdje se okuplja veći broj ljudi.

Dopredsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine u Splitu, Momčilo Rusić je rekao kako nije počinjena veća materijalna šteta, tek koja stotina kuna za razbijeno staklo, no da je zato 'ona druga šteta' puno veća.
'Ovo se može protumačiti kao poruka da Srbi nisu dobrodošli ni u Splitu, a kamoli u prostorijama koje koristimo. U Splitu smo starosjedioci i mogu reći kako imamo iste egzistencijalne probleme kao i većinsko stanovništvo', izjavio je Rusić.

Ovo nije prvi incident koji se dogodio u prostorijama Vijeća srpske nacionalne manjine u Splitu, jer su početkom prošle godine četvorica muškaraca poslije rukometne utakmice između Hrvatske i Srbije ušli u prostorije i fizički napali trojicu muškaraca koji su se u tom trenutku tamo zatekli. Tom je prilikom napravljena i manja materijalna šteta.

Od manjina u Gradu Splitu, prema popisu stanovništva iz 2011., najviše živi Srba, ukupno 2.533.