ČLAN UPRAVE NA SUĐENJU SANADERU

MOL-ovo upravljanje Inom je svjetski presedan

12.04.2012 u 11:41

Bionic
Reading

Jedan od trojice hrvatskih predstavnika u upravi Ine Davor Mayer kazao je na suđenju bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu da su izmjenama međudioničarskog ugovora između Ine i MOL-a upravljačka prava u potpunosti prebačena na strateškog partnera – mađarsku naftnu kompaniju MOL.

Sanadera se tereti da je od direktora MOL-a primio 10 milijuna eura mita kako bi toj kompaniji omogućio preuzimanje upravljačkih prava u Ini iz koje je pritom trebalo biti izdvojeno nerentabilno plinsko poslovanje.

Mayer je posvjedočio da je izmjenama međudioničkog ugovora, prihvaćenima u vrijeme Sanaderove vlade, operativno upravljanje nad hrvatskom naftnom kompanijom u potpunosti prebačeno na MOL, odnosno na njenog predsjednika uprave kojega postavlja mađarski strateški partner

Pojasnio je da Inina uprava, nakon izmjena međudioničarskog ugovora, ima šest članova, po tri predstavnika mađarske i hrvatske strane. No, ukoliko je broj glasova prilikom donošenja odluka izjednačen presudan je glas mađarskog predsjednika uprave

Operativno upravljanje na taj je način u potpunosti prebačeno na predsjednika uprave, kazao je Mayer. Dodao je da uprava istovremeno odgovara za poslovanje kompanije kojom operativno upravlja predsjednik uprave kao da je generalni direktor

'Takvo upravljanje ne postoji ni u jednoj kompaniji', zaključio je Mayer, dodajući da članovi uprave nemaju niti pravo veta na odluke s kojima se ne slažu nego da tek mogu upozoriti na štetne poteze.

Kazao je i da članovi uprave, osim njena predsjednika, ne prisustvuju sjednicama izvršnih direktora, iako su to zahtijevali i pismenim putem.

U tom su pismu, kaže, argumentirali da ih se na taj način onemogućava da izvršavaju zakonske obveze. No, kako mađarski predstavnici u upravi nisu podržali 'hrvatski' prijedlog odlučujući je bio glas predsjednika uprave i prijedlog je odbijen.

Sjedajući na klupu za svjedoke Mayer je kazao da su ga prije ročišta mađarski članovi uprave Ine podsjetili na obvezu čuvanja poslovne tajne, iako u njegovom ugovoru jasno stoji da takve obveze nema u slučaju poziva na sud

U nastavku suđenja Mayer će odgovarati na pitanja sudskog vijeća, Sanadera i njegove obrane, nakon čega se očekuje svjedočenje još jednog hrvatskog člana uprave Ine Ivana Krešića, no prema najnovijim informacijama to se neće dogoditi danas.

Osim za primanje mita od mađarskog MOL-a Sanaderu se u objedinjenom postupku sudi i za ratno profiterstvo, odnosno primanje provizije od austrijske Hypo banke kod koje se Hrvatska u ratno vrijeme zadužila za kupnju zgrada nekoliko veleposlanstava.