ZBOG UHIĆENJA NASERA ORIĆA

Moguće otkazivanje komemoracije u Srebrenici

23.06.2015 u 16:47

Bionic
Reading

Komemoracija najavljena za 11. srpnja u povodu 20. obljetnice genocida nad Bošnjacima Srebrenice kao i pokop tijela identificiranih žrtava tog zločina mogli bi biti odgođeni ukoliko ne bude pušten na slobodu ratni zapovjednik Naser Orić koji je u Švicarskoj uhićen po srbijanskoj tjeralici, zaključio je u utorak organizacijski odbor za obilježavanje obljetnice srebreničkog genocida

U pisanom priopćenju dostavljenom medijima kojega potpisuje načelnik oopćine Srebrenica Ćamil Duraković stoji kako organizacijski odbor očekuje 'pozitivno rješenje' slučaja Orić i to u roku od sedam dana.

Ukoliko se to ne bi dogodilo sve aktivnosti planirane uz obilježavanje obljetnice srebreničkog genocida će se odgoditi zbog 'moralnih, sigurnosnih, racionalnih i drugih razloga"'.

Organizacijski je odbor iskazao veliku zabrinutost posljednjim zbivanjima 'u vezi uhićenja simbola odbrane žrtava genocida Nasera Orića i kompletnom sigurnosnom situacijom na području Srebrenice'.

Prije nego je Orić uhićen u Švicarskoj ranije ovog mjeseca bilo je planirano da se u Srebrenici 11. srpnja okupi i do 50 tisuća ljudi a provedene su i pripreme za pokop oko stotinu identificiranih žrtava.

Najavljen je i dolazak brojnih uzvanika, uključujući šefove država regije među kojima i hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović je u povodu uhićenja Nasera Orića u utorak kazao kako se to dogodilo u veoma nezgodnom i osjetljivom trenutku.

'Bilo je to flagrantno kršenje međunarodnih ugovora i propisa', kazao je Osmanović podsjećajući na činjenicu kako je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Orića pravomoćno oslobodio optužbi za ratne zločine koje mu sada ponovo na teret stavlja srbijansko pravosuđe.

Najave o mogućem odgađanju srpanjske komemoracije u Srebrenici opisao je kao stvar o kojoj odlučuje isključivo organizacijski odbor.

'To je njihova procjena no mogu ih jedino razumjeti jer su oni ti koji su pretrpjeli genocid na tom prostoru. Radi se o obiteljima koje će sahranjivati svoje najmilije', kazao je Osmanović.