MAĐARSKO PREDSJEDNIŠTVO UVJERENO

'Moguć je završetak pregovora u lipnju'

europska unija zastava

europska unija zastava

Izvor: Sipa Press / Autor: presss

Mađarsko predsjedništvo Europske unije pozdravilo je u srijedu izvješće Europske komisije o napretku Hrvatske u ispunjavanju mjerila u poglavlju Pravosuđe i temeljna prava, izražavajući uvjerenje da je moguće završiti pregovore u lipnju ako Hrvatska ispuni preostale obveze.

"Mađarsko predsjedništvo pozdravlja izvješće Europske komisije objavljeno danas u kojemu se ističe da je Hrvatska znatno uznapredovala u ispunjavanju svih uvjeta koji se odnose na pregovaračko poglavlje Pravosuđe i temeljna prava", kaže se u priopćenju.

U mađarskom priopćenju dodaje se da su u izvješću navedene obveze koje Hrvatska još treba ispuniti u području pravosuđa, borbe protiv korupcije, temeljnih prava i suradnje s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), koje su poznate objema stranama.

"Kako bi pregovori mogli biti zaključeni u lipnju, mađarsko predsjedništvo želi podsjetiti Hrvatsku na važnost brze i potpune provedbe preostalih obveza koje mora ispuniti. Budu li ti uvjeti ispunjeni odgovarajućim tempom, mađarsko predsjedništvo i dalje vjeruje da je taj cilj ostvariv sukladno predviđenom kalendaru", ističe mađarsko predsjedništvo koje je među glavne prioritete stavilo završetak hrvatskih pristupnih pregovora do lipnja.

U priopćenju se dodaje da privremeno izvješće Europske komisije ne donosi zaključke o samom procesu pristupnih pregovora. "Riječ je samo o tehničkom koraku račun kojemu je svrha izvijestiti o tekućoj fazi pregovaračkog procesa. Predsjedništvo će izvješće staviti na dnevni red Vijeća i relevantne radne skupine (COELA) prema prvobitnom rasporedu", navodi se u priopćenju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi