OPORBA TRAŽI MINISTRA I PREMIJERA

'Mogu uhititi sve radnike, no neće sakriti sramotu pravne države'

  • Autor: Maja Šurina
  • Zadnja izmjena 03.05.2012 11:13
  • Objavljeno 03.05.2012 u 10:13
Dragutin Lesar

Dragutin Lesar

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Maček/PIXSELL

Nakon jutrošnjih događaja na Braču, na noge se digla i saborska oporba koja je promptno zatražila stanku u zasjedanju, a nakon 10 minuta Laburisti su zatražili da se u Saboru ukaže ministar unutarnjih poslova, a HDZ je odaslao zahtjev da se na drugoj strani Markova trga pojavi i sam premijer Milanović

'Prema informacijama iz medija i onih koje sam dobio u neposrednom razgovoru s radnicima Jadrankamena hrvatska policija, i to specijalci, noćas su intervenirali prema radnicima Jadrankamena. Predstavnici sindikata zatvoreni su u privatne kuće pod prijetnjom ako izađu van da će biti uhićeni. Dvadesetak radnika je uhićeno, a ostali i dalje brane ulaz u tvornicu stečajnom upravitelju. Po čijem nalogu je policija intervenirala i tko je odobrio intervenciju? Koga policija u štiti u Jadrankamenu?' objasnio je uvodno Dragutin Lesar iz Hrvatskih laburista.

Zapitao se gdje su bili policija i DORH kada su radnici Jadrankamena prijavljivali malverzacije i kaznena djela.

'Ni policija ni ministar policije ni državni odvjetnik nisu reagirali tada. Mogu pohapsiti sve radnike, no sramotu pravne države zbog nereagiranja sakriti neće', zaključio je Lesar.

S Lesarovim riječima složio se i HDSSB-ov Boro Grubišić

'Sramotno je i žalosno ovo što se događa. Umjesto da se u lisice stave oni koji su odgovorni za ovakvo stanje i umjesto da se ljudima žuljevitih ruku koji su prolijevali krvi i znoj konačno riješe problemi događa se da je pojedince okružila policija i da se čeka hapšenje. Kad se okrene pila naopako... da ne bi bila Grčka ovdje', rekao je Grubišić.

Lesar je zatražio da se u Saboru pojavi ministar, koji se u popodnevnim satima tako i tako treba pojaviti, a HDZ je zatražio dolazak samog premijera.

'Vlast nikada i ni u kojoj situaciji ne smije i ne može trenirati strogoću. Kad sam vodila Vladu, imali smo puno kriznih situacija, ali nismo rješavali na taj način da smo slali interventnu policiju. Do ove situacije je došlo je Vlada ne pokazuje nikakav interes za socijalni dijalog', kazala je u ime HDZ-a predsjednica stranke Jadranka Kosor dodavši da je pokazatelj za to i povećanje struje za koje je odluka donesena bez rasprave na Gospodarsko-socijalnom vijeću.

Vladu je optužila da 'ne sluša i ne želi čuti' te u ime HDZ-a zatražila da u Sabor dođe premijer Milanović i objasni kako će riješiti ovaj, ali i druge probleme.


Djelomično je na strani oporbe bio i IDS-ov Damir Kajin.

'I ja se slažem, policijom ne na radnike. No vidjeli smo kako se trenirala strogoća prije godinu dana u Radićevoj ulici. Treba pozvati ministra da objasni zašto se išlo u intervenciju, no treba objasniti i kako je Jadrankamen privatiziran', rekao je Kajin.

Vladajuće je branio predsjednik SDP-ovog Kluba zastupnika Igor Dragovan

'Žao nam je što su se radnici Jadrankamena našli u problemu u kojem se nalaze. Stvari su se godinama gurale pod tepih, no na nama ovdje je da tražimo rješenja i izlaz iz takve situacije. Prije dva mjeseca smo imali sličnu situaciju zbog Diokija i tada smo rekli da probleme treba rješavati i da svi skupa trebamo pomoći da se stvari rješavaju, a ne politiziraju', rekao je Dragovan.

Podsjetio je da je oporba i tada tražila da se u Saboru pojavi premijer, no da je tada rečeno da Vlada radi na rješavanju problema što se pokazalo nekoliko dana kasnije kada je postignut dogovor u slučaju Dioki.

'Odluke institucija se moraju provoditi i ovdje u ovom slučaju Jadrankamena temeljem odluke suda policija radi asistenciju stečajnom upravitelju da uđe unutra. Nema potrebe za govor o zlouporabi policije. Ona to radi temeljem naloga suda. Ja predlažem da skupimo glave i svi zajedno rješavamo probleme zbog tih istih radnika u koje se zaklinjemo', zaključio je Dragovan

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi