dobra vijest

Modernino cjepivo djeluje i protiv novih sojeva koronavirusa

25.01.2021 u 15:25

Bionic
Reading

Tvrtka Moderna objavila je u ponedjeljak da njihovo cjepivo protiv koronavirusa djeluje i u slučaju novih sojeva te bolesti

Cjepivo je pokazalo djelotvornost i protiv sojeva koji su prvi put identificirani u Velikoj Britaniji, odnosno Južnoafričkoj Republici, objavila je tvrtka.

Biotehnološka tvrtka objavila je rezultate in vitro studija neutralizacije seruma kod pojedinaca cijepljenih Moderninim cjepivom za COVID-19 koje pokazuju aktivnost protiv novih sojeva virusa SARS-CoV-2. Cjepivo Moderna proizvelo je neutralizirajuće titre protiv svih ključnih testiranih inačica, uključujući B.1.1.7 i B.1.351, prvi put identificirane u Velikoj Britaniji, odnosno Južnoafričkoj Republici.

Studija nije pokazala značajniji utjecaj na neutralizirajuće titre protiv varijante B.1.1.7 u odnosu na prethodne inačice. Šestostruko smanjenje neutralizirajućih titra primijećeno je kod varijante B.1.351 u odnosu na prethodne varijante. Unatoč ovom smanjenju, neutralizirajuće razine titra s B.1.351 ostaju iznad razina za koje se očekuje da će biti zaštitne. Ovo je istraživanje provedeno u suradnji s Centrom za istraživanje cjepiva (VRC) pri Nacionalnom institutu za alergije i zarazne bolesti (NIAID), dijelu Nacionalnog instituta za zdravstvo (NIH).