BRITANSKI REFERENDUM

Moćni G7 upozorava: Brexit je katastrofa za cijeli svijet

21.05.2016 u 13:02

Bionic
Reading

Financijaši skupine G7 upozorili su u subotu, nakon sastanka u Japanu, da bi izlazak Velike Britanije iz Europske unije bio ‘udarac’ ne samo za Britance, nego i za oslabljeno svjetsko gospodarstvo

‘Zabrinutost je porasla zbog geopolitičkih sukoba, terorizma i priljeva izbjeglica, a eventualni izlazak Velike Britanije iz EU-a otežao bi ekonomsku situaciju u svijetu’, istaknuli su u završnom dokumentu objavljenom mjesec dana prije referenduma.

Britanski ministar financija George Osborne upozorio je pak da će u slučaju ‘Brexita’ (izlaska zemlje iz EU-a) biti ‘iznimno teško’ pregovarati o novom trgovinskom ugovoru sa zemljama EU-a kao i s desetcima neuropskih zemalja koje s Bruxellesom imaju posebne veze.

‘Dovoljno je razgovarati s francuskim, njemačkim i drugim europskim ministrima financija kako bismo shvatili da ćemo, napustimo li EU i budemo li htjeli pristupiti jedinstvenom tržištu (...) morati uplatiti u proračun EU-a, prihvatiti slobodu kretanja ljudi a nećemo moći utjecati na te politike’, rekao je britanski ministar.

Osborne je usto upozorio da bi vrijednost nekretnina u Velikoj Britaniji mogla pasti između 10 i 18 posto ako zemlja napusti zajednicu 28 zemalja.

Loša odluka za Britaniju

‘Svi smo suglasni da bi to bila loša odluka za Veliku Britaniju’, rekao je njemački ministar Wolfgang Schaeuble, a prenijela je novinska agencija Bloomberg. ‘Ali to je odluka koju će donijeti britanski birači’.

Osim toga, ‘bojimo se da će to imati loše posljedice na europsko i na svjetsko gospodarstvo’, dodao je.

‘Brexit je bio veoma prisutan u raspravama jer su to izravno zatražili Englezi, ali i zato što je G7 zabrinut zbog takve mogućnosti’, rekao je francuski ministar financija Michel Sapin u razgovoru za AFP. ‘Bila bi to katastrofa s teškim posljedicama za rast svih naših zemalja’, dodao je.

Referendum u lipnju

Britanci će na referendumu 23. lipnja odlučiti hoće li njihova zemlja ostati članica EU-a. Uz Osbornea i premijer David Cameron i laburistička oporba vode kampanju za ostanak na europskome 'brodu'.

Zadnje ankete daju jasnu prednost ostanku u EU-u, ali je udio neodlučnih i dalje visok, zbog čega je ishod jako neizvjestan.
Velika Britanija bi u slučaju izlaska iz EU-a postala ‘manje privlačna destinacija za japanska ulaganja’, rekao je početkom svibnja u Londonu japanski premijer Shinzo Abe.