SIR SUMA CHAKRABARTI

Moćni europski bankar sastaje se s Milanovićem i Linićem

04.07.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Premijer Zoran Milanović i ministar financija Slavko Linić sastat će se danas s predsjednikom Europske banke za obnovu i razvoj sir Sumom Chakrabartijem. On je prije tri mjeseca rekao da je jako zabrinut za hrvatsko gospodarstvo

Premijer Zoran Milanović sastaje se sa Sumom Chakrabartijem prije sjednice Vlade, u 9,15, u Banskim dvorima. Ministar financija Slavko Linić trebao bi s njime imati radni ručak nakon sjednice Vlade, a ona je zakazana za 10 sati u jutro.

Chakrabarti je na čelu EBRD-a nešto više od godine dana, a u gusti raspored putovanja diljem svijeta, Hrvatska je došla na red tek nekoliko dana nakon službenog članstva u EU. Tportal je u travnju imao ekskluzivnu priliku razgovarati s Chakarbatijem u njegovom uredu u Londonu. Tada se bio vratio s velikog skupa Međunarodnog monetarnog fonda u Washingtonu i rekao kako mu je žao što tada nije imao prilike sresti nikoga iz Hrvatske. 'U Washingtonu su se prvi put mogla čuti zabrinjavajuća pitanja vezana za Hrvatsku. Do tada se samo pričalo o Cipru i Sloveniji kao europskim zemljama u problemima, ali sada se pitaju i što će biti s Hrvatskom?' - rekao je Chakrabarti za tportal.

Svjetski financijski čelnici pitaju se, kaže Chakrabarti, ima li Hrvatska snage za dovoljno jake strukturne reforme i hoće li trebati programe financijskih institucija. Primijetio je da Slovenija i Hrvatska odbijaju pomoć MMF-a i rekao da oni u Banci razmišljaju koje projekte poduprijeti u Hrvatskoj kako bi pomogli u oživljavanju gospodarstva.

Nije se želio izjašnjavati treba li Hrvatskoj intervencija MMF-a ili ne, prepustio je to politici. U procjenu ministra financija Slavka Linića da Hrvatska na kraju godine može očekivati rast gospodarstva od 0,7 posto, Chakrabarti je prije tri mjeseca sumnjao. Hrvatskoj je podcrtao važnost malog i srednjeg poduzetništva: 'Morate jako paziti koje ćete poslove izabrati. Europska banka razmišlja kako pomoći na tom planu na cijelom području Balkana.'

Chakrabartijev zamjenik Peter Sanfey rekao je da su u razgovoru s hrvatskom Vladom prepoznali interes i volju te da s njima dobro surađuju. No pitali su se hoće li zaista poboljšati poslovno okruženje. 'Priliku imaju, ali nisam sto posto siguran da će je iskoristiti. Mi ćemo učiniti sve što možemo da pomognemo u ključnim projektima', rekao je tada Sanfey.

Europska banka za obnovu i razvoj bavi se investiranjem u privatna poduzeća, samostalno ili s drugim partnerima. Prije tri mjeseca nisu mogli govoriti o konkretnim projektima ulaganjima u Hrvatskoj, no možda će nakon današnjih sastanaka s Milanovićem i Linićem moći reći nešto više. U svibnju su, primjerice, odustali od investiranja u hidroelektranu Ombla u suradnji s HEP-om.