73 GOŠĆE 'DAMINOG GAMBITA'

Moćne žene Radmanu: Povucite otkaz Elizabeti Gojan!

21.05.2015 u 13:51

Bionic
Reading

Čak 73 gošće emisije 'Damin gambit' Elizabete Gojan potpisale su apel kojim od glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana traže trenutno povlačenje njezinog otkaza. Pismo podrške uglednoj novinarki, urednici i voditeljici, koja je na javnoj televiziji dobila otkaz zbog 'verbalnog delikta', medijima je uputilo Hrvatsko novinarsko društvo. Riječ je o dosad najsnažnijoj javnoj podršci jednom novinaru ili novinarki u hrvatskom medijskom prostoru. Apel prenosimo u cijelosti

Zahtijevamo od glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Gorana Radmana da odmah povuče svoju odluku o otkazu Elizabeti Gojan, novinarki, voditeljici i urednici projekta 'Damin gambit'.

Pravo na slobodno izražavanje mišljenja, kao jedno od temeljnih tekovina demokratskog društva, zajamčeno je Ustavom RH i ne može biti niti smije biti razlogom da se, samovoljom Gorana Radmana, jednoj od najboljih novinarki u Hrvatskoj zabrani rad na HRT-u kao javnoj ustanovi.

Žene čine 51 posto stanovništva ove zemlje, a 'Damin gambit' Elizabete Gojan jedini je projekt HRT-a koji omogućava da se čuje i autentični ženski glas. 'Damin gambit' odavna je prerastao okvire Hrvatske.

Podsjećamo gospodina Radmana da rad HRT-a financiraju sve hrvatske građanke i građani te da oni imaju pravo znati o svemu što se u toj medijskoj kući događa, od toga kolike slobode uživaju novinari i urednici i tko te slobode ugrožava, do toga kako se i na što troši i posljednja lipa od pristojbe za HRT.

Dužnost je novinara i urednika HRT-a da javno upozoravaju na stanje na javnoj televiziji, stoga zahtijevamo od gospodina Radmana da hitno povuče i postojeći Etički kodeks koji novinarima i urednicima HRT-a zabranjuje javne nastupe bez odobrenja Uprave, jer se njime grubo krše i ograničavaju prava građana na informaciju i pravo novinara na slobodu govora.

'Ne pristajemo šutjeti'

Ne pristajemo šutjeti o slučaju Elizabete Gojan koja je kažnjena jer je koristila svoje građansko i profesionalno pravo na slobodu izražavanja, a smatramo da je to nedopustivo u zemlji koja se deklarira kao demokratska država.

Ako odluka glavnog ravnatelja HRT-a o otkazu vrsne novinarke i autorice Elizabete Gojan ne bude povučena, iskoristit ćemo svoje profesionalne i moralne autoritete i o tom slučaju grubog kršenja novinarskih i građanskih sloboda u Hrvatskoj, kao žene kojima je upravo Elizabeta Gojan omogućila da se čuje i naš glas, obavijestit ćemo sve relevantne institucije Republike Hrvatske, Europske unije i globalne međunarodne organizacije.

Gošće emisije HRT-a 'Damin gambit' kojom je Elizabeta Gojan ispunila glavni zadatak javne televizije - osigurala točno i sveobuhvatno izvještavanje te ravnopravan i slobodan javni forum za raspravu o važnim društvenim temama:

Adriana Altaras, Ingeborg Appelt, Irena Ateljević, Maja Bezjak, Ana Brnardić, Senka Bulić, Vesna Balabanić, Ingeborg Bata, Vesna Butorac Blaće, Ana Dana Beroš, Mirjana Bohanec, Dana Budisavljević, Nevenka Borjan, Tatjana Božić, Branka Cvitković, Štefica Čučak, Vanja Čalović, Vlasta Delimar, Vida Demarin, Nena Dimitrijević, Slavenka Drakulić, Daša Drndić, Varja Đukić, Mirjana Galo, Gaella Gottwald, Giga Gračan, Lovorka Grgurević, Đurđa Grozaj, Aleksandra Hampamer, Zdenka Heršak, Zdenka Infeld, Sibila Jelaska, Senka Klarić, Marija Kohn, Zdenka Kovačićek, Karin Kuljanić, Monika Leskovar, Sonja Manojlović, Dina Merhav, Vjera Odak, Ljerka Ostojić, Maja Perfiljeva, Nevenka Petković Sobjeslavski, Sibila Petlevski, Ljiljana Podrug, Smiljana Podrug, Milka Podrug Kokotović, Helena Puljiz, Nada Puttar Gold, Melita Rački, Sonja Radas, Sonya Radas, Antoaneta Radočaj Jerković, Jadranka Reihl Kir, Anja Rupel, Marija Sekelez, Ana Sršen, Jadranka Stojaković, Ankica Stojanović, Đana Atanasovska Šitum, Dubravka Šeparović Mušović, Marija Šešo, Ika Škomrlj, Ivana Šojat, Manuela Šola, Branka Šulc, Marija Ujević Galetović, Dafinka Večerina, Dunja Vejzović, Zvončica Vucković, Marija Vučinović, Dara Vukić, Neda Young.
382306, 377488, 376564, 375710