BORBA ZA NEZAVISNOST

Broj preminulih u Kataloniji uzletio zbog nove metode brojanja žrtava koronavirusa

21.04.2020 u 08:37

Bionic
Reading

Katalonska vlada nastavlja svoju kampanju pokušaja odcjepljenja od Španjolske u jeku zdravstvene krize s koronavirusom preispitujući mjere koje je uvela španjolska središnja vlada u Madridu. Prije nekoliko tjedana je predsjednik katalonske vlade Quim Torra, zagovornik nezavisnosti, tražio potpuno zatvaranje Katalonije u cilju sprečavanja širenja koronavirusa.

Ministrica financija i glasnogovornica vlade María Jesús Montero odgovorila mu je s konferencije za medije kako su mjere protiv koronavirusa jednake u svih 17 autonomnih pokrajina jer se sve suočavaju s istim problemom.

Španjolska vlada je 14. ožujka proglasila izvanredno stanje te je nadležna za provođenje mjera dok su zdravstveni odjeli regionalnih vlada podređeni odluci iz Madrida.

Oko 47 milijuna stanovnika zatvoreno je u svojim stanovima a smiju izaći jedino u trgovine s hranom, ljekarne, bolnice, kioske, banke, benzinske postaje te kako bi kratko prošetali psa ispred zgrade. Na posao odlaze samo oni u nužnim zanimanjima poput proizvodnje i distribucije hrane, struje i plina te radnici u industriji i građevini.

Djeci je izlazak zabranjen, a u trgovine smije izlaziti samo jedna osoba iz kućanstva. Zajednički izlazak dviju ili više osoba je zabranjen.

U pokrajini Madrid je inficirano 57.000 a u Kataloniji 42.000 stanovnika čime su to dva najpogođenija dijela Španjolske koja ima ukupno 200.000 oboljelih.

Torra je prošli vikend izjavio da on ima poseban plan za Kataloniju, pa je rekao kako će djeca moći izlaziti na ulicu za deset dana u pratnji roditelja, premda španjolski premijer Pedro Sánchez nije ništa spomenuo. Kasnije je Sánchez na konferenciji za medije najavio mogućnost kratkog izlaska djece nakon 26. travnja.

Katalonska vlada je poručila kako bi se samostalna Katalonija bolje nosila s koronavirusom, u odnosu na onu koja je dio Španjolske. Oriol Junqueras, bivši potpredsjednik katalonske vlade osuđen u listopadu na 13 godina zatvora zbog organiziranja referenduma 2017. kojeg je bio zabranio ustavni sud, to je također naveo u svom tekstu objavljenom u katalonskim novinama La Vanguardia.

  • +3
Španjolska koronavirus Izvor: EPA / Autor: MARTA PEREZ

„Izgradnja katalonske republike, koja bi bolje služila svojim stanovnicima, sada je nužnija nego ikada. Na najokrutniji način smo se opet uvjerili kako španjolska država nije korisna, niti sposobna suočiti se s globalnim izazovima“, napisao je u utorak Junqueras. „Španjolska država nije korisna stanovnicima Katalonije. Žurno trebamo vlastitu državu“, dodao je.

Katalonska vlada je uvela svoju metodu brojanja preminulih od koronavirusa, „drugačiju u odnosu na onu ministarstva zdravstva i Svjetsku zdravstvenu organizaciju“, izvijestile su novine El País.

Katalonija uzima podatke posmrtne službe, u što su uključene osobe preminule u domovima koje nisu bile testirane na koronavirus. Španjolsko ministarstvo zdravstva koristilo je samo podatke iz bolnica gdje je preminulima bio dijagnosticiran koronavirus.

Zbog te razlike je broj preminulih u Kataloniji uzletio za 3.000.

„Torra je predložio Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji korištenje te metodologije“, naveo je El País. Posljednjih dana španjolsko ministarstvo zdravstva ujednačava podatke iz svih pokrajina što je stvorilo konfuziju prilikom objave ukupnih podataka.

  • +7
Koronavirus u Španjolskoj Izvor: EPA / Autor: UNAI BEROIZ HANDOUT

Španjolska vlada je 30. ožujka dopustila radnicima u industriji i građevini odlazak na posao, nakon dva tjedna zabrane, no i to je naišlo na protivljenje vlade u Barceloni.

„To je bio preuranjen potez“, izjavila je Alba Vergés, zadužena za zdravstvo u katalonskoj regionalnoj vladi. „Kako da objasnimo djeci da radnici smiju na van, a ona ne smiju?“, rekao je pak Miquel Buch, zadužen za unutarnje poslove.

Katalonska vlada žestoko je reagirala kada je od središnje vlade iz Madrida primila 1.714.000 zaštitnih maski, smatrajući to provokacijom. Godinu 1714. zagovornici nezavisnosti Katalonije smatraju važnim povijesnim datumom tvrdeći da su tada u Ratu za španjolsku baštinu branili samostalnost svojih institucija. Taj datum svake godine obilježavaju masovnim okupljanjem.

„Nemojte se igrati s poviješću Katalonaca“, poručio je tada Buch.

Predstavnica španjolske vlade u Kataloniji, Teresa Cunillera, odgovorila je da nije „nitko razmišljao o tome kada su maske poslane kako bi se pomoglo stanovnicima“. „Nije bilo niti vremena, niti želje, niti bilo kakve namjere. Broj je poslan prema potrebi provincija i njihovog stanovništva“, izjavila je za Catalunya Radio.

  • +3
Španjolska koronavirus Izvor: EPA / Autor: ROMAN G. AGUILERA

Tenzije između Barcelone i Madrida bile su se primirile u siječnju kada je socijalist Sánchez uspostavio vladajuću lijevu koaliciju svog PSOE-a i manjeg Unidas Podemosa. Tada je s Torrom dogovorio postavljanje pregovaračkog stola oko budućeg statusa Katalonije. Sánchez je tvrdio da potencijalni sporazum neće izaći izvan ustava Španjolske dok je Torra tvrdio da će organizirati novi referendum o nezavisnosti.

Koronavirus je, međutim, u startu zaustavio te razgovore.

Izvanredno stanje u Španjolskoj vjerojatno će ovaj tjedan biti produženo do 10. svibnja nakon glasanja u parlamentu. Tijekom tog razdoblja španjolsko ministarstvo zdravstva može uložiti veto i poništiti bilo koju odluku zdravstvenih službi u 17 autonomnih pokrajina, uključujući Kataloniju.

Glasnogovornica katalonske vlade Meritxell Budó zatražila je da zdravstvo i unutarnji poslovi tijekom tog perioda budu u nadležnosti vlade Katalonije. Glasnogovornica španjolske vlade Montero poručila je kako se središnja vlada vodi preporukama Svjetske zdravstvene organizacije te da je sada "potrebno jedinstvo čitave zemlje".

Katalonija od 1978. godine ima svoju vladu, parlament, policiju i zdravstvo a katalonski jezik je služben u tamošnjim institucijama dok španjolska središnja vlada upravlja vanjskom, obrambenom i fiskalnom politikom. Prema španjolskom ustavu, donesenom nakon uvođenja demokracije, tijekom proglašenja izvanrednog stanja središnja vlada preuzima privremenu kontrolu nad svih 17 autonomnih pokrajina.

Premijer Sánchez tijekom tog razdoblja mora informirati regionalne predsjednike o mjerama i planiranim produženjima izvanrednog stanja.