Nezavisni hrvatski seljaci

Mlinarić: Podržavamo ministra Tolušića, ali tražimo mjere za zaustavljanje pada proizvodnje hrane

07.03.2018 u 11:29

Bionic
Reading

Predstavnici udruge Nezavisni hrvatski seljaci u srijedu su na konferenciji za novinare u Bjelovaru upozorili na pad proizvodnje hrane u Hrvatskoj i zatražili od ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića konkretne poteze kako bi se taj nepovoljan trend zaustavio.

Predsjednik udruge Mato Mlinarić iznio je kako je u odnosu na 2016. godinu lani proizvedeno 10 posto manje mlijeka, 10 posto manje svinja i 10 posto manje junadi, unatoč svim mjerama, poticajima i natječajima.

'Mi danas uvozimo 70 posto hrane, a proizvodimo samo 30 posto', naglasio je Mlinarić dodavši da ministar Tolušić ima podršku seljačkih udruga, ali i da od njega traže uvođenje konkretnijih mjera. Ako pada proizvodnja junadi, treba više poticati njihovu nabavku, pojasnio je.

Kao jedan od ključnih problema podcrtao je nespremnost stranih banaka za kreditiranje domaće proizvodnje.

"Recimo da ja imam investiciju od dva milijuna kuna, a dobio sam bespovratno milijun kuna. Banku ne zanima taj bespovratni dio, ona gleda jesam li kreditno sposoban za puni iznos i ako nisam ne mogu realizirati investiciju", kazao je Mlinarić. On smatra da u financiranje treba uključiti HBOR.

  • +5
Farmshow - sajam poljoprivredne mehanizacije i opreme Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Kao jedan od pozitivnih primjera koji bi Hrvatska po njegovu mišljenju trebala preuzeti iz Europe, naveo je kratki lanac dobave hrane.

"U Mađarskoj je obveza trgovačkih lanaca imati najmanje 60 posto mađarske hrane na policama. Ako nemaju, trgovački lanac se zatvara. A do nas hrana putuje tisuću kilometara i još je upitne kvalitete", rekao je Mlinarić.