JAČAJU POLICIJSKE OVLASTI!

Mlaz u boji za borbu protiv prosvjednika!

vojna vježba nato udbina specijalci

vojna vježba nato udbina specijalci

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Vladimir Ivanov

Ako se prosvjednici ogluše na naredbu policije da se mirno raziđu, policajci će ih moći zaliti vodom u koju su stavili boju. 'Obilježene' će ih lakše identificirati, pronaći, uhititi i kazniti zbog remećenja javnog reda i mira. Neposlušnu gomila koja je postavila prepreke da joj se teže priđe moći će se zaliti i vodom u koju su stavljena nadražujuća sredstva, otkriva Večernji list

Mlaz iz šmrkova može biti koncentriran ili disperziran. Dva su uvjeta da do ovakvog razvoja događaja dođe: da je voda u koju su umiješana sredstva za obilježavanje ili propisana koncentracija neškodljivih nadražujućih tvari ekološki čista te da prođe MUP-ov prijedlog Pravilnika o načinu policijskog postupanja.

Platni razredi za doušnike

Ako se prihvati se za 70 članaka opširniji pravilnik, piše Večernji, policija će na svom platnom popisu imati i doušnike u nekoliko platnih razreda. Koliko vrijede takve informacije, procjenjivat će policajac koji koristi usluge 'drukera'. U policijskim papirima neće se navoditi osobni podaci informatora, već jedinstveni sigurnosni kod koji će mu dodijeliti u Ravnateljstvu policije. Policajac koji tog 'drukera' ima na vezi, u svojim će izvješćima informacije šifriranog informatora ocijeniti kodovima A, B, C i X. Kod A označavat će pouzdan izvor, B je najčešće pouzdan, C najčešće nepouzdan, a X neodređen izvor. Od 1 do 4 ocjenjivat će se vjerodostojnost dobivenih podataka pa će jedinicu dobiti istina, dvojku vjerojatna, trojku moguća, a četvorku nedređena istina.

Vezanje i ruku i nogu

Za svaku procjenu podataka bit će potrebno upisati i kod pouzdanosti i kod vjerodostojnosti podataka. Troškovi koje informator bude imao bit će pokriveni, a 'za uloženi trud i prikupljene obavijesti' on može biti i novčano nagrađen. Koliko može zaraditi te mora li na dobit platiti krizni porez, nije navedeno. Visina nagrade koju policija daje zbog obavijesti o uhićenju počinitelja kaznenih djela ostaje nepromijenjena - od 20 do 100 tisuća kuna, a u iznimnim situacijama veća. Osim ruku, policija će neposlušnima moći vezati i noge. No kod uobičajenog postupanja dužni su se građanima obratiti 'gospođo ili gospodine'. Predstavit će se ako ocijene da treba, inače će pokazati samo broj značke ili službene iskaznice.

Četiri znaka upozorenja na cesti prije postavljanja ježa

Policija će i dalje teško vaditi ježeve iz prtljažnika automobila radi zaustavljanja vozača koji divljaju cestama u svom ili ukradenom vozilu. Novi pravilnik nalaže da na udaljenosti od stotinu metara, umjesto dosadašnjih 300, od postavljanja ježa policija postavi prometne znakove ovim redoslijedom: opasnost na cesti, zabrana pretjecanja, ograničenje brzine te zabrana prolaska bez zaustavljanja – stop policija.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi