ŽENSKA KVOTA

Mlađim ženama politika dostupnija

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 31.03.2009 14:36
  • Objavljeno 31.03.2009 u 14:28
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Statistika kaže da je mladim ženama politika dostupnija, nego ženama općenito, iako još uvijek nisu dosegle razmjernu zastupljenost od 40 posto među mladima, rečeno je na današnjoj tematskoj sjednici Odbora za ravnopravnost spolova 'Mlade i aktivne: politička participacija mladih žena'

U šest izbornih ciklusa od osamostaljenja Hrvatske države, u Saboru je sjedilo ukupno 16 mladih zastupnika i zastupnica, od kojih su njih 56 posto bile mlade žene.

Žene članice predstavničkih i izvršnih tijela na područnoj i lokalnoj razini danas čine 11 posto svih vijećnika i članova skupština i poglavarstava, dok mlade žene čine 27,3 posto svih mladih vijećnika i članova skupština i poglavarstava.

Te brojke pokazuju kako je sudjelovanje mladih žena u procesima odlučivanja iznad prosjeka u odnosu na žene općenito, iako, s izuzetkom Hrvatskog sabora, one nisu dosegnule razmjernu zastupljenost od 40 posto među mladima.

Razlozi toga su, po mišljenju predsjednice Odbora Gordane Sobol, višestruki. S jedne strane moguće je da su mlade žene politički aktivnije i manje su sklone ponašati se sukladno patrijarhalnim obrascima, kao i da mladi općenito više vrednuju ravnopravnost spolova i time mlade žene dolaze više do izražaja.

S druge strane postoji mogućnost da se stavljanjem mladih žena na liste političkih stranaka ostvaruje zastupljenost dviju podzastupljenih skupina u političkim procesima: mladih i žena, ustvrdila je Sobol.

Tajana Broz iz Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI) podsjetila je da je CESI tijekom protekle dvije godine provodio projekte u sklopu kojih se educiralo 18 mladih trenerica iz nevladinih udruga i političkih stranaka. One su kasnije organizirale radionice za 250 mladih žena kao i 15 lokalnih akcija, a u njima su sudjelovale mlade žene iz HDZ-a, SDP-a, HNS-a, HSS-a, IDS-a i DC-a.

Osvrćući se na nadolazeće lokalne izbore Broz je ustvrdila kako bi zadatak političkih stranka trebao biti predstavljanje svih dijelova društva pa tako i mladih žena.

Stranke bi trebale razviti strategiju za uključivanje mladih žena u politiku, jer bi nas u suprotnom mogao čekati "hladan tuš" po pitanju zastupljenosti mladih žena na predstojećim izborima, ustvrdila je Broz.

SDP-ova saborska zastupnica Marija Lugarić, koja je nedavno napunivši 30 godina izišla iz kategorije "mladih žena", ustvrdila kako mladih u politici ima onoliko koliko to dopuštaju oni stariji.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi