BOLESNA NACIJA

Dramatičan porast pregleda na splitskoj Psihijatriji

31.01.2009 u 11:05

Bionic
Reading

Tijekom protekle 2008. godine, u Klinici za psihijatriju KBC-a Split, ambulantno je objavljeno 58 tisuća pregleda. Taj nevjerojatna podatak, otkrio je prof.dr.sc.Goran Dodig, predstojnik Klinike za psihijatriju KBC-a Split.

'Ako se zna da je tijekom 2003. u tim sitim ambulantama obavljeno 35.904 pregleda, očito je o kakvom se drastičnom porastu radi. Riječ je o povećanju od gotovo 70 posto u donosu na 2003., od koje se bilježi stalan rast. Uzroke povećanja treba tražiti u sve težim egzistencijalnim uvjetima u kojima ljudi žive', kazuje prof. Dodig.

O svim pacijentima koji dolaze na Kliniku za psihijatriju KBC-a Split, brine 20 specijalista, što je zanemariva brojka ako se zna da samo u zagrebu u državnim bolnicama i institucijama radi 220 specijalista psihijatra, piše Slobodna Dalmacija.

'Najčešća oboljenja su stanje straha, depresivnost, odnosno anksiozna stanja. Radi se o osobama koje mogu funkcionirati na svome radnom mjestu i u kući. Obavljaju sve poslove, no za te poslove im je potrebno kudikamo više energije negoli prije. Oni vrlo nekvalitetno žive, glavom im vrludaju crne misli, pate od nesanice, bude se sa strahom, opterećeni su egzistencijalnom nesigurnošću, osjećaju trajnu nelagodu i misle da su svima dosadni', objašnjava prof. Dodig.

Psihički konflikt se često pretvara u tjelesni simptom, pa su vrlo česte glavobolje, srčane smetnje, povišeni krvni tlak, želučane i probavne problemi.