MOŽE I BEZ POTICAJA!

Mladi poljoprivrednik nudi Vladi recept za spas sela

15.02.2012 u 09:08

Bionic
Reading

Poljoprivreda je novim proračunom izvukla deblji kraj, odnosno za petstotinjak milijuna kuna tanji budžet. Poljoprivrednici tako na subvencijama gube nešto više od 800 milijuna kuna. Iako će se u 2012. u cijelosti podmiriti obveza isplate poticaja za poljoprivredu iz prošle godine, predstavnik nove, mlade generacija poljoprivrednika, Josip Zmaić, smatra da hrvatskoj poljoprivredi ne treba ni lipe poticaja, već nova porezna politika kojom bi se stimulirala proizvodnja, a krajnji proizvod učinio konkurentnijim. Samo to je, tvrdi Zmaić, efikasan recept koji bi mogao spasiti hrvatske poljoprivrednike od propasti te njihove proizvode vratiti na police na kojima im sada mjesto zauzimaju jeftiniji bijeli luk iz Kine, grah iz Španjolske....

'Kada bi država rasteretila poljoprivrednike od svojih nameta, seljacima ne bi trebala ni lipa poticaja. Preveliki nameti kao što su vodna naknada i doprinosi te skup zakup zemljišta, koji se sa 200 kuna po hektaru u samo par godina povećao na 2.500 kuna po hektaru, guše poljoprivrednike koji u proračun uplate tri puta više nego što im se kroz poticaje vrati.

Primjerice, na 200 hektara zemlje, koliko obrađuje moja obitelj, moramo u startu uložiti milijun kuna za repromaterijal, gnojivo, gorivo, zaštitna sredstva itd., plus još 250.000 kn PDV-a. I dok hrvatski poljoprivrednik plaća 25 posto PDV-a, slovenski, mađarski i srpski plaćaju tek 8,5 posto. Zbog svih tih prevelikih davanja državi naši poljoprivredni proizvodi su 30 posto skuplji od onih iz zemalja u okruženju, a kao sljedeća karika u lancu nije konkurentna ni cijela domaća prehrambena industrija. U takvim uvjetima šanse hrvatskih poljoprivrednika da prežive u EU, jednake su šansama teleta kod mesara!' kazao je Josip Zmaić

Njegova obitelj u Slavoniji već desetljećima živi isključivo od poljoprivrede. Kao dijete poljoprivrednika već kao sedmogodišnji dječak naučio je voziti traktor te je odabrao svoj životni put. Sve probleme hrvatskog sela već je iskusio na vlastitoj koži, a kao 'prekaljeni' poljoprivrednik prije godinu dana, s oranice je zakoračio direktno u eter.

Na televiziji Z1 dobio je svoju emisiju 'Zeleno-plava magistrala' koju, poučen životnim iskustvom slavonskog poljoprivrednika, sam uređuje i vodi te s eminentnim gostima razgovara o gorućim pitanjima koja 'žuljaju' ratare, stočare, ribare... Svi oni, zajedno s hrvatskim građanima, snose veliki teret krize i stezanja remena, rekao je Zmaić koji smatra da je štednje i dalje pošteđena državna i javna uprava.

'Državna i javna uprava su i dalje zaštićeni kao da nikada nisu izašli iz socijalizma. Oni i dalje imaju kartice, službene automobile i mobitele te ne osjete štednju na svojoj koži', smatra Zmaić. Premijeru Milanoviću poručuje da osnuje Savjet za poljoprivredu u kojemu bi bilo pet iskusnih poljoprivrednika s terena, a koji bi bio direktno odgovoran Vladi RH.