KLONOVI NAPADAJU

Mladež HDZ-a, HSS-a i HSLS-a protiv prosvjeda

20.08.2009 u 13:58

Bionic
Reading

Predsjednik Mladeži HDZ-a Mislav Banek, predsjednik Sveučilišne organizacije HSS-a Hrvoje Horvat i predsjednik Mladeži hrvatskih liberala Dario Hrebak danas su na konferenciji za novinare istaknuli da su protiv rješavanja problema mladih prosvjedom, te su predložili razgovore

ZAGREB - Spomenuvši kritike iz Mreže mladih Hrvatske (MMH), Banek je rekao da vlada dovoljno izdvaja za mladež, a kad je riječ o školarinama, rekao je, one su visoke, ali to nije stvar samo Ministarstva, nego i fakulteta jer oni određuju cijenu školarina.

Banek je također rekao kako su svjesni činjenice da se posljednjih dana mladež poziva na prosvjede, a usporedno s tim "servira se da koalicijska vlada ne čini ništa za mlade". Podsjetio je da je Nacionalni program djelovanja za mlade od 2009. do 2013. vlada prihvatila u srpnju ove godine te da je prije toga održana javna rasprava na nacionalnoj konferenciji za mlade. Na njoj su sudjelovala 262 predstavnika udruga mladih i za mlade, vjerskih organizacija, vijeća mladih, mladih iz političkih stranaka, obiteljskih centara, Studentskog zbora i studentskih udruga.

Banek je ustvrdio da su neki, kad su vidjeli da mladi žele konstruktivno raspravljati, pokušali opstruirati rad konferencije izvodeći performanse za medije, a kad im to nije uspjelo, napustili su konferenciju. Sada, godinu dana poslije, šalju poruke da je strategija oskudna zaboravljajući da su imali prilike u tome sudjelovati, rekao je Banek. Odbio je, kako je rekao, insinuacije predsjednice MMH Emine Bužinkić da mladi u HDZ-u slijede konzervativnu i nasilnu komunikaciju starijih kolega, ističući kako su samo poručili da ima i boljih načina za izražavanje stajališta od onih koje nudi Bužinkić - izlaska na ulice. Banek je poručio predsjednici MMH da se slobodno uključi u partiju kojoj i pripada, pri čemu je opovrgnuo da je MMH krovna organizacija mladih i da je članica europskog foruma mladih.

Svatko može izreći kritiku, izraziti nezadovoljstvo, pa i prosvjedovati, no, ipak, prednost i prioritet dajemo konstruktivnom dijalogu i rješavanju problema, a ne pozivima na ulicu bez pokušaja da se problem prije riješi razgovorom, rekao je Hrebak. Pozvao je MMH te podmlatke ostalih političkih stranaka na sastanak i razgovor o problemima mladih i politici za mlade.