ŠOKOVI U SPLITSKOM RODILIŠTU

Mlade majke: Jedva smo ostale žive!

Bionic
Reading

Nekoliko žena koje su rodile u Klinici za ženske bolesti i porode KBC-a Split ispričale su za Slobodnu Dalmaciju svoje potresne priče s poroda, optužujući liječnike za nemar

Jednoj je ženi u Klinici za ženske bolesti i porode KBC-a Split nakon poroda ostala posteljica, dok su u drugoj liječnici zaboravili gazu, piše Slobodna Dalmacija

'Ne znam hoću li ikada više otići mirne duše u splitsko rodilište jer sam tijekom poroda i nakon njega ondje proživjela pravu noćnu moru. Strah od porođaja je ogroman, a ono što se ondje događa je prestrašno', rekla je F.M. iz Splita, prepričavajući svoje iskustvo iz kolovoza 2012.

'Porod je bio vrlo težak. Doktoricu koja me porodila zamolila sam, jer sam imala strah od toga, da mi pogleda posteljicu. Ona je, u prisutnosti moga supruga, koji je bio na porodu, pogledala posteljicu s udaljenosti od nekoliko metara i rekla da je sve u najboljem redu', kaže F.M.

Međutim nekoliko dana nakon što je došla kući počela je osjećati poteškoće. Na ultrazvučnom pregledu su joj rekli da je u njoj ostala posteljica, dali joj ergometrin (tablete za krvarenje) i antibiotike te je pustili kući. Kako joj je i sljedećih dana bilo loše i imala je temperaturu 39, ponovno se obratila liječnicima. CRP vrijednost bila je 500, a treba biti do 5, što ukazuje na veliku upalu.

'Odmah su mi na živo radili kiretažu, iako znaju da je to rizično pri tolikoj temperaturi. Poslije kiretaže su me 'šopali' antibioticima. Ipak, najvažnije je da sam živa i zdrava i da ću moći gledati svoje dijete kako odrasta', ispričala je F.M.

Drugu priču sa splitske ginekologije ispričala je J.J. Ona je rodila u rujnu prošle godine. I njoj je nakon poroda ostao dio posteljice, pa su je liječnici odmah uspavali i izveli kiretažu.

Ali tijekom prvog tuširanja nakon poroda primijetila je nešto neobično. 'Imala sam temperaturu, a tijekom tuširanja dolje sam osjetila nešto tvrdo, pa sam zvala sestru. Ona je došla i nakon što je pogledala o čemu se radi, problijedjela je i rekla da odmah moram kod liječnika. Doktor mi je izvadio gazu veličine šake', ispričala je J.J.