'PODUZETNI' BRITANAC

Mlade Afganistance pokušao prošvercati u Sloveniju

18.03.2009 u 13:17

Bionic
Reading

Varaždinski policajci uhitili su 50-godišnjeg Britanca koji je namjeravao kod Dubrave Križovljanske u Sloveniju ilegalno prevesti šest maloljetnih Afganistanaca

Azilanti, koji su Britancu platili 21 tisuću eura, vraćeni su u prihvatilište za azilante u Kutini. Nekoliko dana ranije trojica Afganistanaca starih 15, 16 i 17 godina telefonski su dogovorila s Bitancem prebacivanje preko granice za 3.500 eura po osobi.

Mladi Afganistanci izašli su iz azila i sreli se s vozačem koji ih je trebao prebaciti preko granice. Njegov su automobil u ponedjeljak navečer uočili su u blizini prijelaza Dubrava Križovljanska granični policajci. Britanac je pokušao pobjeći, vozeći nazad prema Varaždinu. Policajci su krenuli za njim i zaustavili ga. U automobilu su se nalazila šestorica azilanata.

Državljani Afganistana počinili su prekršaje iz Zakona o azilu, a državljanin Velike Britanije prekršaje iz Zakona o nadzoru državne granice te Zakona o strancima, te su svi dovedeni u Prekršajni sud u Varaždinu, nakon čega su maloljetni državljani Afganistana po policijskim službenicima prepraćeni u Prihvatilište za tražitelje azila u Kutini. Britanac je doveden istražnoj sutkiniji Županijskoga suda u Varaždinu koja mu je odredila zadržavanja od 48 sati, piše Slobodna Dalmacija.