kako preživjeti zimu

Mjere poduzetnicima ići će u dva seta, nova šefica HUP-a Irena Weber apelira da pomoć ide svima bez obzira na veličinu i sektor

03.09.2022 u 21:58

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković je najavio da će novi paket mjera biti dobar, moćan i snažan! Paket mjera se još uviijek brusi u Banskim dvorima. Prema posljednjim informacijama nalazi se u finalnoj fazi

Najveći je problem kako će bolnice, škole, vrtići i javne institucije plaćati struju. Prema saznanjima Dnevnika Nove TV oni će struju plaćati po istim cijenama kao i kućanstva. Najveći potrošači, pa i najveći problem, u gradu Zagrebu su zagrebački električni tramvaj i vodopskrba i odvodnja.

Zagrepčani koji se griju na toplanu ne bi trebali očekivati novi šok cijenama. Ali poduzetnici i dalje strepe.

Računi za struju u jednom su lokalu tri puta veći u odnosu na prošlu godinu. Poduzetnici se mogu nadati subvencijama. Vladi su već uputili svoje prijedloge. HUP apelira da pomoć ide svima bez obzira na veličinu i sektor.

'Srednje veliki poduzetnici zapošljavaju preko 50% ukupno zaposlenih, ostvaruju 63% ukupnih prihoda i u bruto investicijama sudjeluju preko 60%. Značaj velikih i srednjih poduzetnika je krucijalan', kazala je Irena Weber, glavna direktorica HUP-a.

Mjere poduzetnicima, doznaje Dnevnik Nove TV, ići će u dva seta. Jedan će se odnositi na energente, a drugi će ići preko Zavoda za zapošljavanje. Iz Glasa poduzetnika upozoravaju da je za neke već kasno.

'Očekujemo zaista ozbiljne mjere koje će pomoći poduzetnicima da prođu kroz ovu krizu. U protivnom ćemo, nažalost, biti prisiljeni na prosvjed', poručila je Ivana Matić iz udruge Glas poduzetnika.

  • +2
Irena Weber Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Sve to građanima bi iz džepa trebalo izbiti manje novčića. No, neke mjere odnosit će se i direktno na njih.

Cijenu struje sigurno neće plaćati po tržišnim uvjetima. Umirovljenici će opet dobiti pomoć. Ranije je to bilo od 400 do 1200 kuna.

'Potrebno je učiniti nešto na području ulaznih cijena za hranu kako bi se potporama na ulazu moglo uvjetovati da cijene na kraju budu niže', rekao je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

Želje su jedno - mogućnosti drugo. Ne prestaje to napominjati ministar koji financijama upravlja. Mjere će se još nekoliko dana brusiti, a u četvrtak bi trebale biti predstavljene na Vladi.