racija u stanu

Mjanmarska vojna hunta povezana s tajlandskim krijumčarem droge

11.01.2023 u 11:42

Bionic
Reading

Tajlandski dužnosnici pronašli su imovinu koja pripada sinu i kćeri vođe mjanmarske hunte tijekom racije u stanu mjanmarskog tajkuna u Bangkoku optuženog za krijumčarenje droge i pranje novca, po službenim dokumentima i dva upućena izvora

Imovina koja pripada Min Aung Hlaingovoj kćeri i sinu pronađena je u domu Tun Min Latt (53) kada je uhićen u Bangkoku prošlog rujna s još troje tajlandskih državljana zbog optužbi da je krijumčario drogu i prao novac.

Tun Min Latt, koji je imao udjele u hotelima, energetici i rudarstvu, blizak je suradnik Min Aung Hlainga, koji je preuzeo vlast od demokratski izabrane vlade u veljači 2021., rekla su tri izvora upoznata sa slučajem prošle godine. On je opskrbljivao vojsku, rekli su izvori. Postoje fotografije na kojima su zajedno na vojnom sajmu 2019. godine.

Tun Min Latt čeka suđenje u pritvoru. Njegov odvjetnik nije bio dostupan za komentar.

Djeci Min Aung Hlainga ne prijeti kazneni postupak zbog imovine i tajlandske vlasti ne smatraju ih relevantnima za istragu Tun Min Latta.

Min Aung Hlaingov sin Aung Pyae Sone i njegova kćer Khin Thiri Thet Mon, koji su zajedno s ocem pod sankcijama SAD-a i Kanade, nisu odgovorili na zahtjev za komentarom, kao ni njihov otac niti mjanmarska vojna hunta.

Otkriveni dokumenti ukazuju na bliske veze između Tun Min Latta i obitelji vođe mjanmarske hunte.

Od državnog udara, Min Aung Hlaingove snage krvavo guše svaki otpor i ubile su na tisuće protivnika, po UN-u, koji huntu optužuje za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti. Vojska tvrdi da vodi rat protiv terorista.

Tajland ne kritizira otvoreno huntu i prošli je mjesec pozvao njezine ministre na regionalni samit koji je zbog toga bojkotiralo nekoliko zemalja.