Nevenka Siladi Rstić

Misteriozna stečajna maherica: Upoznajte sutkinju koja je odoljela pritiscima i riješila proces stoljeća

05.07.2018 u 16:14

Bionic
Reading

Suci trgovačkih sudova, za razliku od svojih kolega na kaznenim sudovima, samozatajni su i manje eksponirani. Takav je slučaj i s Nevenkom Siladi Rstić, koju je dopao proces nagodbe vjerovnika i Agrokora. Ova je sutkinja u četvrtak suvereno vladala ročištem koje su mediji nazvali najvećim u hrvatskoj povijesti, a održano je u Košarkaškoj dvorani Dražen Petrović. O Siladi Rstić nema previše biografskih podataka, no upućeni kažu: Riječ je o vrlo profesionalnoj ženi kojoj nije bez razloga u ruke dan slučaj stoljeća

Siladi Rstić u četvrtak je sudnicu Trgovačkog suda u Zagrebu, na kojem radi više od 15 godina, zamijenila sportskom dvoranom. Iako se očekivalo nekoliko tisuća vjerovnika, popunjen je bio tek parter Cibone. Deseci vjerovnika poslali su zajedničkog odvjetnika na ročište, pa je broj okupljenih bio manji od očekivanog.

Ovim megaročištem, na kojem je izglasana nagodba, razvlašten je nekadašnji vlasnik Agrokora, kompanije kojoj je sjedište bilo u tornju istog kompleksa, a ona je prešla u ruke vjerovnika. Naravno, ako ove jeseni bude pravomoćno potvrđena nagodba. Trgovački sud u Zagrebu ovaj je proces još ranije dodijelio iskusnoj sutkinji Nevenki Siladi Rstić.

  • +4
Nevenka Siladi Rstić Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic / CROPIX

Unatoč svom iskustvu, o njoj ne postoje gotovo nikakvi javni podaci. Odvjetnik Mićo Ljubenko, koji je specijaliziran za trgovačko pravo, susretao se s ovom sutkinjom na Trgovačkom sudu i kaže za tportal kako ima vrlo korektna iskustva s njom. No riječ je o normalnim okolnostima, a Siladi Rstić u ruke je dobila slučaj Agrokor, u kojem je uz golem financijski ulog i onaj politički.

Da je pala nagodba, vjerojatno bi pala i Vlada. U tim okolnostima potrebno je odolijevati pritiscima s više strana. 'Koncept lex Agrokora svojevrstan je pritisak na sud jer sud mora potvrđivati prijedloge Vlade. To je neobična kombinacija izvršne i sudbene vlasti - da sud provodi prijedlog izvršne vlasti', kaže nam dobro upućen izvor.

  • +25
Glasovanje o nagodbi u Agrokoru Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Predstavnica dobavljača u privremenom vjerovničkom vijeću Agrokora Marica Vidaković iz Kraša kaže kako je suradnja sa Siladi Rstić bila vrlo ugodna. 'Osobno ne znam ništa o njoj, no mogu reći da je ona vedra i vrlo, profesionalna žena. Vesela, komunikativna, otvorena za sve stranke i mogli ste doći u bilo koje doba kod nje i dobiti kvalitetan odgovor', kaže Vidaković za tportal.

Smatra kako je Siladi Rstić suvereno vladala procesom za koji je vladao ogroman interes javnosti. Vidaković kaže kako je sama nekoliko puta dolazila ispred njezina ureda i tamo bi zatekla desetke ljudi koji bi čekali da ih sutkinja primi. 'Unatoč tome, nije bilo nervoze ni povišenog tona', dodaje.

  • +13
Predaja teksta nagodbe u Agrokoru na Trgovački sud u Zagrebu Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Ova sutkinja, koja se 'oduvijek bavi stečajevima', kako kaže naš upućeni sugovornik, vodila je i slučaj stečaja Radija 101, kao i stečaj tvrtke bivšeg glasnogovornika Vlade iz doba Ive Sanadera, Ratka Mačeka. Trgovačko pravo, koje je diplomirala 1983. na Pravnom fakultetu u Zagrebu, spojilo ju je sa suprugom kojeg je, sudeći prema zajedničkoj godini stjecanja diplome, upoznala na fakultetu.

Za razliku od supruge, Neno Rstić završio je u odvjetništvu, no kao i supruga, bavi se trgovačkim pravom i stečajevima.