nagodba vjerovnika

Gotovo je! Vjerovnici izglasali nagodbu u Agrokoru s 80 posto glasova

  • Autor: Nikola Sučec
  • Zadnja izmjena 04.07.2018 16:05
  • Objavljeno 04.07.2018 u 15:06
Sutkinja Nevenka Siladi Rstić otvara ročište o nagodbi vjerovnika u Agrokoru , 4. srpnja 2018. u dvorani Dražena Petrovića

Sutkinja Nevenka Siladi Rstić otvara ročište o nagodbi vjerovnika u Agrokoru , 4. srpnja 2018. u dvorani Dražena Petrovića

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Vjerovnici Agrokora danas su u Dvorani Dražena Petrovića (Cibona) izglasali nagodbu kojom je najveća domaća privatna kompanija prešla u njihove ruke. Time se nepovratno mijenja vlasnička struktura koncerna – u njemu više nema Ivice Todorića. Agrokor su preuzele ruske banke (Sberbank i VTB), domaće i druge banke i kreditori, investicijski fondovi te dobavljači

Iznos ukupnih tražbina s pravom glasa za glasanje o nagodbi iznosi 33,7 milijardi kuna, dok su na ročištu prisutni vjerovnici s tražbinama od 31,8 milijardi kuna. Za nagodbu su glasovali vjerovnici s 27,07 milijardi kuna potraživanja, što je 80,2 posto ukupnih tražbina. Nagodba je prihvaćena, izvjestila je sutkinja, a detalji o tome ko je kako glasao biti će poznati kada se objavi sudsko rješenje.

Ročište je počelo u 11 sati, a sutkinja Nevenka Siladi Rstić uvodno je rekla:

'Ako danas ne izglasate nagodbu, sud obustavlja proces i završava izvanredna uprava', rekla je. Pravo glasa imaju vjerovnici utvrđenih tražbina, podsjetila je. Oko 12 sati, sutkinja je proglasila pauzu od 15 minuta dok se na zahtjev nekih vjerovnika tablice potraživanja ne preslože kako bi se precizije vidjelo tko ima, a tko nema pravo glasa. No, ta pauza trajala je sat vremena. Podsjetimo, prva točka dnevnog reda na ročištu je glasovanje na kojem će vjerovnici s pravom glasa odlučiti imaju li pravo glasa vjerovnici s osporenim tražibinama. Rasprava se nastavila u 13:10.

Završeno je glasovanje o vjerovnicima bez prava glasa, svi vjerovnici s osporenim tražbinama od vjerovnika s priznatim tražbinama dobili su potvrdu da mogu glasovati o nagodbi. Sutkinja je oglasila pauzu od 15 minuta, koja se razvukla na više od pola sata. Rasprava se nastavila u 14:40, obrazloženjem sutkinje da je nagodba smatra prihvaćenom kada za nju glasa više od dvije trećine vjerovnika s pravom glasa.

  • +25
  • +22

Glasanje o nagodbi u Agrokoru

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

'Imamo i dilemu o tome u kojem iznosu vjerovnici imaju pravo glasa. Zakon o izvanrednoj upravi ne govori ništa o visini, stečajni zakon kaže da imaju pravo glasa u visini tražbine, neovisno je su li se vjerovnici možda djelomično namirili. Osobno smatram, da pravo glasa imaju vjerovnici nenamirene tražbine, a taj argument vučem iz odredbe stečajnog zakona. Da ne bi riskirali pri Visokom trgovačkom sudu, u rješenju će to biti i matematički obrazloženo', rekla je sutkinja.

Pravo glasa nemaju niti međukompanijske tražbine, a što se vjerovnika osporenih tražbina tiče, oni imaju šansu da im se prizna pravo glasa ako se o tome usuglasi izvanredni povjernik i vjerovnici koji imaju pravo glasa. Važno je znati da se prije glasanja o nagodbi, glasa o tome treba li se vjerovnicima osporenih tražbina, poput fonda Knighthead i vlasnika obveznica, dati pravo glasa.

Ročište o nagodbi vjerovnika u Agrokoru počelo je bez prevelike gužve 4. srpnja 2018. u 8 sati u dvorani Dražena Petrovića. Na njega su pozvani svi vjerovnici, pri čemu ukupno 3069 vjerovnika ima otvorene tražbine te mogu glasati

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Prije glasanja sutkinja je pozvala okupljene vjerovnike da komentiraju i postavljaju pitanja. Predstavnik Zagrebačkog Holdinga dao je prigovor jer u predanoj dokumentaciji stoji da je Tisak podmirio dug od 57 milijuna kuna, a da je u taj iznos uključena i isplata 19 milijuna kuna duga koja nije izvršena. On i pomoćnik povjernik su se usuglasili da će se o tome dogovarati kasnije jer je riječ o pogrešci u pisanju i računanju, što je ušlo i u zapisnik.

Odvjetnica Adris grupe rekla je da se protivi tome da se vjerovnicima s osporenim tražbina omogući da glasuje. 'Ne možete kontra zakona', odvratila joj je sutkinja. 'Radi se o tome da prigovoramo na zapisnik jer je vidljivo prema tablicama da su osporene tražbine djelomično i podmirene', replicirala je odvjetnica, na što joj je sutkinja rekla kako će to rješiti parnicom. 'Držimo se predmeta ročišta', poručila je sutkinja.

Ročište o nagodbi vjerovnika u Agrokoru počelo je bez prevelike gužve 4. srpnja 2018. u 8 sati u dvorani Dražena Petrovića. Na njega su pozvani svi vjerovnici, pri čemu ukupno 3069 vjerovnika ima otvorene tražbine te mogu glasati

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Opunomoćenik Ivice Todorića naveo je kako postoji bojazan da prijavljenje tražbine ne odgovaraju stvarnom stanju zbog čega je zatražio vještaćenje. 'To je samo bojazan', odvratila mu je sutkinja. Prokuristica društva Triticum, kojoj je dužnik Konzum, požalila se kako joj je također plaćeno manje duga nego što je navedeno u tablicama.

Povjerenik Fabris Peruško predložio da se pravo glasa da svim pristunim vjerovnicima s osporenim tražbinama.

Ročište se održava u dvorani košarkaškog kluba Cibona jer se očekivalo da bi na njega moglo pohrliti više tisuća vjerovnika.

No to se nije dogodilo jer su vjerovnici na nagodbu poslali opunomoćene odvjetnike, zbog čega se u dvorani u ovom trenutku nalazi tristotinjak ljudi.

  • +25
  • +22

Na ročištu o nagodbi pojavilo se tek par stotina vjerovnika Agrokora

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Očekuje se da će Ivica Todorić putem svojeg odvjetnika pokušati zaustaviti glasovanje o nagodbi, a nagađa se da će i neki vjerovnici tražiti izuzeće sutkinje Nevenke Siladi Rstić. To se zasad nije dogodilo.

  • +23
  • +20

Dolazak vjerovnika Agrokora na ročište o nagodbi

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!