PUTNICA, ZAPOSLENICA ILI LJUBAVNICA

Misteriozna plavuša u obrani kapetana Concordije

19.01.2012 u 22:07

Bionic
Reading

Domnica Cemortan nije na popisu putnika i posade, a za moldavsku televiziju hvali zapovjednika Coste Concordije kao heroja koji nije napustio brod koji tone i posadu koja je dala sve od sebe da spasi putnike

Ona je 25-godišnja moldavska balerina po imenu Domnica Cemortan koja je bila na zapovjednom mostu, a o kojoj, čini se, nema nikakvog traga na popisima gostiju ili posade. Talijanski mediji pitaju se je li bila zapovjednikov gost na brodu ili je pak možda radila na crno, zbog čega nije bila registrirana ni na jednom popisu, piše Novi list

Njezinu prisutnost na brodu potvrđuju priče nekolicine svjedoka, djevojka se čak pojavljuje i na jednoj od fotografija snimljenih po isplovljavanju iz Civitavecchije, pa je državni odvjetnik Francesco Verusio zatražio od karabinjera da joj uđu u trag.

Informacije oko razloga boravka mlade Moldavke, inače majke dvogodišnjeg djeteta, oprečne su, pa tako primjerice moldavska televizija Journal TV prenosi kako je bila članica posade zbog čega je imala pravo biti s časnicima na zapovjednom mostu. Iz tvrtke Costa Crociere pokušali su se od tog neočekivanog otkrića distancirati izjavljujući: 'Nemamo saznanja da je na mostu zajedno sa zapovjednikom Schettinom bila moldavska djevojka', da bi potom objašnjavali kako je to 'osoba koja se redovno ukrcala 13. siječnja u luci Civitavecchia i propisno je registrirana.

Moldavka se u međuvremenu vratila u rodnu zemlju pa je za televiziju dala intervju. Predstavila se kao članica posade i svesrdno branila zapovjednika Schettina ističući kako je 'spasio na tisuće ljudi'. Cemortan je također izjavila kako je sretna što već pet godina radi na kruzerima jer bi u suprotnom 'umrla od infarkta'. U svakom slučaju, iz petnih žila branila je Schettina i žestoko opovrgnula optužbe na njegov račun. 'Smatram da je fantastično obavio posao, cijela posada je uz njega i smatraju kako je spasio više od tri tisuće ljudi.' Njezina majka je pak izjavila kako je Domnicin brat 'kupio kartu na internetu' i da je to bio 'rođendanski poklon sestri'.

'Napustila sam brod u 23.50 sati, a zapovjednik je bio još na mostu. Upravo je on, nakon udara, uspio približiti brod rivi kako bi olakšao evakuaciju unesrećenih', tvrdi balerina. 'Bio je mrak. To što sam poznavala brod spasilo mi je život. Kako sam se pomicala prema izlazu, mogla sam slijediti fluorescentne linije. Kad sam uspjela doći do barke, pomislila sam kako ćemo se spasiti. Kada je veliki komad metala počeo gurati barku, mnoge osobe odlučile su iskočiti. Po drugi put gledala sam smrti u oči, znajući da u moru mogu izdržati maksimalno dvadeset minuta koliko je bilo potrebno da dođem do kopna ili se popnem na drugu barku. Čestitam sama sebi što sam spasila toliko života', kazala je Cemortan koja se vratila kući te se neko vrijeme namjerava odmarati.