New Brunswick

Misteriozna bolest utječe na sve veći broj mladih u kanadskoj pokrajini

02.01.2022 u 17:40

Bionic
Reading

Zviždač u kanadskoj pokrajini New Brunswick upozorio je da se čini da progresivna neurološka bolest koja zbunjuje stručnjake više od dvije godine utječe na sve veći broj mladih ljudi. Bolest uzrokuje brzi pad kognitivnih sposobnosti kod nekih oboljelih

U razgovoru za Guardian, zaposlenik Vitalité Health Networka, jedog od dva zdravstvena operatera u provinciji, rekao je da broj sumnjivih slučajeva raste i da mladi punoljetnici bez prethodnih zdravstvenih problema razvijaju katalog zabrinjavajućih simptoma, uključujući brzi gubitak težine, nesanicu, halucinacije, poteškoće u razmišljanju i ograničenu pokretljivost.

Službeni broj slučajeva pod istragom, 48, ostaje nepromijenjen otkako je prvi put objavljen u rano proljeće 2021. Ali više izvora kaže da bi u skupini sada moglo biti čak 150 ljudi, a postoje i zaostali slučajevi koji zahtijevaju daljnju procjenu.

"Uistinu sam zabrinut zbog ovih slučajeva jer se čini da se brzo razvijaju. Zabrinut sam za njih i dugujemo im nekakvo objašnjenje", rekao je izvor za Guardian.

Istodobno, zabilježeno je najmanje devet slučajeva u kojima su dvije osobe u bliskom kontaktu – ali bez genetskih veza – razvile simptome, što sugerira da bi mogli biti uključeni čimbenici okoliša.

Jedan sumnjivi slučaj uključivao je muškarca koji je razvijao simptome demencije i ataksije. Njegova supruga, koja mu je bila njegovateljica, iznenada je počela gubiti san, pojavili su se znakovi demencije, imala je halucinacije i suočila se s atrofijom mišića. Sada je njeno stanje gore od njegovog. Žena u 30-ima je opisana kao neverbalna, hrani se na sondu i pretjerano slini. Njezina njegovateljica, studentica medicinske sestre u 20-ima, također je nedavno počela pokazivati simptome neurološkog pada. U trećem slučaju, mlada majka brzo je izgubila gotovo 60 kilograma, dobila je nesanicu i počela halucinirati. Snimanje mozga pokazalo je uznapredovale znakove atrofije.

Zaposlenik Vitalitéa, koji je želio ostati anoniman jer nije ovlašten javno govoriti i strahuje od posljedica zbog istupa, rekao je da se odlučio javiti zbog sve veće zabrinutosti zbog brzine kojom se mladim ljudima pogoršalo stanje.

No, u siječnju se očekuje da će pokrajina New Brunswick objaviti da je niz slučajeva, prvi put objavljen u javnosti prošle godine nakon što je dopis procurio u medije, rezultat pogrešnih dijagnoza, koje su pogrešno grupirale nepovezane bolesti zajedno, piše Guardian.

Posebna klinika za neurodegenerativne poremećaje, u gradu Monctonu je centar za razmjenu slučajeva upućenih iz regije, kao i iz susjednih provincija.

Koristeći smjernicu za opis slučaja koju je izradio tim neurologa i epidemiologa, klinika odlučuje trebaju li pacijenti daljnju istragu ili imaju poznatu bolest. Utvrđivanje tko postaje dio klastera subjektivno je, uglavnom zato što je mozak izuzetno težak za proučavanje. Sigurnost se često dobiva tek nakon što pacijent umre i cerebralno tkivo se može u potpunosti ispitati.

Unatoč upečatljivim detaljima oko novijih slučajeva, pokrajina je radi na suzbijanju strahova od misteriozne boelsti. U listopadu su dužnosnici sugerirali da je osam smrtonosnih slučajeva rezultat pogrešne dijagnoze, tvrdeći da su žrtve, umjesto zajedničke neurološke bolesti, umrle od poznatih i nepovezanih patologija.

No stručnjaci upoznati s klasterom zabrinuti su, uglavnom zbog starosti pacijenata. Neurološke bolesti su rijetke kod mladih ljudi.

"Činjenica da ovdje imamo mlađi spektar pacijenata jako se protivi onome što se čini preferiranim stajalištem vlade New Brunswicka - da se slučajevi u ovom klasteru greškom zbrajaju", rekao je znanstvenik iz kanadske javnosti zdravstvenu agenciju, koja je specijalizirana za neurodegenerativne bolesti, ali nije bila ovlaštena govoriti.

U listopadu je pokrajina također objavila da epidemiološko izvješće ukazuje da nema značajnih dokaza o bilo kakvoj poznatoj hrani, ponašanju ili izloženosti okolišu koji bi mogli objasniti bolest.