REAKCIJA MIRELE HOLY

Mislim da je sramotno da SDP ima samo jednu ministricu

13.06.2014 u 16:00

Bionic
Reading

Predsjednica ORaH-a Mirela Holy reagirala je na tekst 'Holy 'broji' muškarce u Vladi, Josipović o izgledu Grabar Kitarović', objavljen u petak na tportalu. Holy smatra da se njezina izjava da bi Vlada možda bolje radila da je u njoj više žena, previše slobodno interpretirana i da se ne može proglasiti seksističkom. Reakciju prenosimo u cjelosti

U povodu promjena u Vladi izjavila sam da je tužno, pa čak i sramotno da SDP kao stranka koja u svom Statutu i Programu zagovara ravnopravnost spolova i 40% participaciju žena na funkcijama ima samo jednu ministricu na čelu ministarstva od petnaest ministarstava iz kvote SDP-a te da su ove promjene mogle biti dobar povod da SDP svoju načelnu politiku ravnopravnosti spolova dokaže i povećanjem broja žena u Vladi.

Moj je dojam da bi npr. kolegica Marija Lugarić koja je s kolegom Gvozdenom Flegom pisala politiku znanosti i obrazovanja SDP-a te bila zamjenica bivšeg ministra Jovanovića mogla dobro i uspješno obnašati funkciju ministrice u ovom resoru, isto kao što bi prof. dr. sc. Romana Jerković, predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo mogla kvalitetno voditi resor zdravstva.

Tekst 'Holy 'broji' muškarce u Vladi, Josipović o izgledu Grabar Kitarović' pročitajte ovdje.

Premijer, naravno, nije ponudio ova mjesta spomenutim kolegicama, već ministre koje smjenjuje jer su se, prema njegovim riječima umorili (drugim riječima poručuje da su bili neuspješni) planira postaviti na mjesta predsjednika Odbora za zdravstvo (Ostojić) i Odbora za regionalni razvoj (Jovanović). Da bi oni mogli sjesti na te funkcije s njih će morati otići kolegice Dragica Zgrebec i spomenuta Romana Jerković. Dakle smijenit će ih ne zato što su loše vodile ove odbore, već zato što moraju napraviti mjesta za odbačene ministre. Drugim riječima premijer poručuje da je i nesposoban ministar bolji i kvalitetniji od uspješne političarke. Za mene je ovakvo postupanje otvoreni seksizam koji Vaš novinar ne primjećuje ili mu čak povlađuje.

Nadam se da ćete svoju borbu za ravnopravnost spolova dokazati objavom ove reakcije, a nadam se da će novinar shvatiti i da nije seksizam kada se konstatira spolna nejednakopravnost na vodećim funkcijama, već kada se ona sustavno i nemilosrdno provodi u političkoj praksi.

S poštovanjem,

Mirela Holy